Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu!

Grain free oat free paleo granola: mixed nuts, seeds, raisins, honey and coconut oil, wooden background, selective focus

Zdrowy kisiel, własna kompozycja granoli, a nawet domowe batony! To tylko nieliczne przysmaki, które można bardzo szybko zrobić samemu w domu!

Często z przyzwyczajenia sięgamy na sklepowej półce po rzeczy, które dosłownie w kilka chwil możemy zrobić sami. Warto poeksperymentować, bo wówczas wiemy, że co dokładnie jemy. Ograniczamy też w ten sposób spożywanie konserwantów i sztucznych barwników.

Domowy kisiel

W kupnych kisielach „o smaku” na próżno szukać suszonych owoców czy ekstraktów z nich. Najczęściej są to sztuczne barwniki i aromaty. Kisiel jest często lubianą przekąską wśród małych dzieci, dlatego szczególnie młode mamy powinny zainteresować się tematem i przekonać się, że kisiel domowej roboty jest dziecinnie prosty. Wystarczy rozwodnić dowolny sok owocowy do konsystencji kompotu i zagotować go. Połowę szklanki zimnej wody zmieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wlać tę zawiesinę do gotującego kompotu. Voila, gotowe! Przygotowanie domowego kisielu zajmuje mniej czasu niż wyprawa do sklepu, nawet jeśli ten jest na dole w bloku! Jeśli chodzi o wybór soków, na bazie których warto robić kisiel to znakomicie sprawdzają się ekologiczne soki tłoczone – np. jabłkowo-aroniony czy jabłkowo-malinowy. Idealną bazą do kisieli są również domowe kompoty i innej przetwory, które łatwo rozwodnić – np. owoce zasypane cukrem czy soki z sokowirówki.

Granola, czyli zdrowe i pożywne śniadanie

Zamiast słodzonych płatków śniadaniowych albo gotowego musli – domowa granola! Jej przygotowanie wcale nie jest praco- ani czasochłonne, zaś różnica w smaku… warta każdej pracy. Tu również znakomicie działa zasada, że w przypadku domowej granoli mamy pełną kontrolę nad ilością i jakością składników, a zwykły i niezdrowy cukier, możemy zamienić na zdrowe alternatywy: miód, syrop z agawy albo stewię. Granola to nic innego jak pieczone w piekarniku płatki owsiane z dodatkiem miodu, orzechów i pestek dyni lub słonecznika. Do upieczonych płatków można dodać także suszoną żurawinę, płatki kukurydziane, posiekaną czekoladę lub suszone owoce.

Batoniki – zdrowsze i lepsze niż sklepowe

Uwielbiasz Bounty? Bez trudu odwzorujesz jego smak w domu, za to bez dodatku emulgatorów, lecytyny sojowej i glicerolu. Wystarczy mleko kokosowe, olej kokosowy, wiórki, miód i kakao. Brzmi banalnie? Bo takie właśnie jest! Szczegółowy przepis na domowe Bounty można znaleźć m.in. na blogu Anny Lewandowskiej.
Bez trudu można także odwzorować kultowego Milky Way’a, a popularny 3Bit może posłużyć za inspirację do ciasta przekładanego trzema warstwami.
Warto poszperać też w internecie w poszukiwaniu tzw. batonów śniadaniowych, pełnych zdrowych i dodających energii na cały dzień bakalii. Takie batony, np. na bazie suszonych śliwek lub daktyli w kupnej wersji są dość drogie, natomiast, gdy zrobimy je w domu, za podobną kwotę otrzymamy kilka, a niekiedy nawet kilkanaście sztuk zdrowych słodkości, którymi będziemy mogli obdarować całą rodzinę.

(aga)

Czytaj także:

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu! 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*