1 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Karmienia Piersią. Święto ustanowiono już w 1990 roku i od tego czasu UNICEF skutecznie przekonuje kobiety na całym świecie, że warto karmić piersią. Z badań wynika, że już 30 proc. niemowląt przez pierwsze 6 miesięcy życia jest żywione właśnie w ten sposób. Ta liczba sukcesywnie rośnie każdego roku. Mleko matki jest bowiem najlepszym pokarmem dla dzieci w pierwszych miesiącach życia.
Obchody Światowego Dnia Karmienia piersią odbywają się już w 120 krajach. Tego dnia lekarze, położne i matki przekonują kolejne kobiety i ich partnerów, że warto karmić dzieci piersią. Mimo wielu badań nad składem mleka modyfikowanego, naukowcom na całym świecie nie udało się jeszcze stworzyć tak idealnej mieszanki, która mogłaby zastąpić mleko matki.
Dlaczego warto karmić piersią?
UNICEF, przekonuje, że zgodnie z zaleceniami WHO mleko matki jest jedynym pokarmem przez pierwsze sześć miesięcy życia. Kobiece mleko zapewnia dziecku prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Pomaga zbudować odporność, przeciwdziała alergii i otyłości w przyszłości, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób u naszych maluchów.
W siódmym miesiącu życia dziecka do jego diety powinny być wprowadzane nowe produkty m.in. marchewka, ziemniak, dynia czy jabłko. Nie oznacza to jednak rezygnacji z karmienia piersią. Wręcz przeciwnie. Zaleca się utrzymanie karmienia piersią przynajmniej do ukończenia roku.
Korzyści dla dziecka i matki
Karmienie piersią przynosi korzyści nie tylko karmionemu dziecku, ale również karmiącej mamie. Podczas produkcji mleka organizm spala nawet 500 kalorii dziennie, pomagając mamie szybko wrócić do figury sprzed ciąży. Karmienie piersią pozwala też mamie zbudować bardzo silną więź z dzieckiem.
(maja)