Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Yerba mate – napar idealny na jesienną chandrę

Mate in a traditional calabash gourd with bombilla. Selective focus

Yerba mate jest zdrowa, pobudza lepiej niż kawa i dodaje energii nawet w największą szarugę. Dlaczego jeszcze warto pić ten słynny południowoamerykański napar?

Właściwości yerba mate są znane już od XVII wieku. Wtedy to misjonarze z Europy zauważyli, że miejscowa ludność pije napar z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, który poprawia jasność umysłu, dodaje energii i niweluje uczucie głodu. Jednak dopiero w XX w. Europa na szeroką skalę poznała plusy picia yerba mate.

Z czym to się pije?

Dziś yerba mate jest nie tylko napojem narodowym w Urugwaju, Boliwii i Brazylii, ale też kultowym naparem w Polsce. Ma swoich wielu wyznawców, którzy parzą ją w tradycyjny, południowoamerykański sposób, tj. w specjalnych kubkach (mate, guampa lub terere), wykonanych z tykwy lub wręcz rogu bawolego albo świńskiej racicy. Naczynia te pomagają zapanować nad suszem, którego tradycyjnie wsypuje się aż 2/3 wysokości naczynia!  Do picia jest bombilla – metalowa rurka z sitkiem u nasady, dzięki któremu można swobodnie pić napar i nie martwić się o zalegające fusy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pić yerba mate ze zwykłej szklanki lub kubka – akcesoria można dokupić z czasem. A może kubek termiczny? Sprawdź i kup w Pasażach imprezenty.pl

W Paragwaju nadal żywy jest rytuał wspólnotowego picia yerba mate. Grupa zasiada w kręgu, a naczynie z naparem krąży z rąk do rąk. Można ten zwyczaj przenieść na grunt polski i zaserwować mate podczas przyjęcia – z pewnością tak egzotyczny napój będzie ciekawym urozmaiceniem każdej imprezy.

Yerbę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, należy jednak przestrzegać temperatury jej parzenia. Woda, którą zalewamy susz powinna mieć ok. 70-75 st. C., nie należy używać do parzenia yerby wrzątku. Wybierz idealny czajnik dla siebie. Sprawdź nasze Pasaże i kup teraz!

Wówczas napar ma najlepsze właściwości pobudzające i jest najskuteczniejszym zamiennikiem kawy. Ma też łagodniejszy smak, bo zaparzona wrzątkiem, może zniechęcać cierpkim posmakiem. A skoro już o doznaniach mowa – yerba mate przypomina w smaku bardziej napary ziołowe (np. czystek) niż herbatę i trzeba się przyzwyczaić do jej smaku, natomiast warto się przełamać. Sprawdź książki o ziołolecznictwie w naszym Pasażach. Kup książkę o ziołach w kuchni.

Dlaczego warto?

Ale zawartość naturalnej kofeiny to nie wszystko. Naukowcy odkryli w niej bogactwo witamin (A, B1, B2, C, E, H) i mikroelementów (m.in. sód, magnez, wapń, krzem, żelazo, potas), dzięki czemu yerba mate przeciwdziała długiej liście przeróżnych przypadłości. Obniża poziom złego cholesterolu, więc zmniejsza ryzyko miażdżycy, zmniejsza uczucie głodu, pobudza wydzielanie żółci, dzięki czemu reguluje przemianę materii. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne, przez co jest polecanym napojem podczas diet oczyszczających i detoksów. Wzmacnia kości i zęby, poprawia kondycję skóry,  wspomaga koncentrację – słowem: samo zdrowie!

(aga)

Czytaj także:

 

Wróć do kategorii magazyn

Yerba mate – napar idealny na jesienną chandrę 5.00/5 (100.00%) 8 głosów

Dodaj komentarz

*