Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Wszystko co powinieneś wiedzieć o piwie, jeśli jesteś piwoszem

moda na piwa regionalne

Z czego robi się piwo? W jakich pije się szklankach? Gdzie robi się najlepsze piwo i co wpływa na jego smakach. Zdradzamy wszystkie fakty i obalamy mity na temat piwa, najpopularniejszego trunku z procentami w Polsce.

Z badań firmy doradczej KPMG wynika, że Polacy najczęściej piją piwo. To ulubiony trunek z procentami. Tuż za nim  jest wódka, a potem whiskey i nalewki. Na alkohol wydajemy nawet  41 miliardów złotych rocznie. Za co tak bardzo kochamy piwo?

Sód, woda, chmiel i drożdże. To podstawowe składniki piwa. Można z nich przygotować wiele gatunków tego trunku np. bock, marcowe, pale ale.

Lager czy Ale? Wszystkie piwa dolnej fermentacji nazywamy lagerami. Z kolei piwa górnej fermentacji to Ale. Piwa z tej drugiej grupy są szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii, Belgii czy Francji. W Polsce, Czechach i Niemczech pije się raczej Lagery.

Chmiel jest przyprawą. Wbrew obiegowej opinii piwa nie przygotowuje się z chmielu. Jest to przyprawa, która nadaje charakterystycznej goryczki. Od jej ilości zależy, czy piwo będzie łagodniejsze czy z większą domieszką goryczki.

Tajemnica procentów tkwi w drożdżach. To one wywołują fermentację i zamieniają słód oraz wodę w alkohol. Drożdże dolnej fermentacji zbierają się na dnie. Wystarczy 10 stopni Celsjusza, by zaczęły fermentować. Z kolei drożdże górnej fermentacji, które zbierają się na powierzchni, potrzebują wyższej temperatury – minimum 15 stopni Celsjusza.

Czysta woda. W niej tkwi klucz do sukcesu smakowego. Do produkcji piwa coraz częściej wykorzystuje się górską wodę, wodę smakową, a czasem kranówkę. Tak dzieje się w Łodzi, gdzie według informacji przekazywanych przez Zarząd Wodociągów i Kanalizacji, jest najczystsza woda w Polsce, zdatna do picia.

W czym serwować piwo? To odwieczny problem, ponieważ nie ma jednej odpowiedzi. Jasne pilsy możemy podawać w długich i cienkich szklankach. Piwa smakowe doskonale będą prezentowały się w kieliszku. Natomiast ciemne, mętne piwa można podawać w kuflu o grubych ściankach.

Piwa z całego świata. Złoty napój cieszy się popularnością nie tylko w Polsce i nie tylko na Starym Kontynencie. Praktycznie w każdym miejscu na świecie działa lokalny browar, który produkuje wyjątkowe piwo. Warto je testować, ponieważ smaki piwa różnią się znacznie między krajami.

(kinga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*