Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Przekonaj się do tofu

Fried tofu with sesame seeds and spices

Tofu, ser otrzymywany z mleka sojowego, jest podstawą diety wegan. Ale i „mięsożercy” powinni włączyć go do swojej diety. Szybko przekonają się, że tofu wcale nie jest fu!

Tofu to produkt otrzymywany w wyniku koagulacji mleka sojowego, który – jeśli wierzyć legendą – wymyślono jeszcze przed naszą erą w Chinach! Jest jednym z czołowych produktów kuchni azjatyckiej, ale nie tylko – coraz chętniej stosuje się je również w Polsce.

Jeszcze kilka lat temu tofu było trudnodostępne, sprzedawane wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, ale dziś można je znaleźć nawet w dyskontach.

Dlaczego warto jeść tofu?

Tofu jest produktem bardzo zdrowym: nie zawiera cholesterolu, jest za to bogatym źródłem  żelaza oraz wapnia, czyli protein, które zazwyczaj dostarczają produkty odzwierzęce. Podobnie jest z białkiem, którego tofu również  jest ważnym źródłem białka.

Ten sojowy ser zawiera także niewielkie ilości witaminy K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, choliny, fosforu, manganu i selenu.

Jak jeść tofu?

Samo tofu jest dość mdłe, jest za to znakomitym nośnikiem smaku. Łatwo nadać mu odpowiedni charakter, bo „jak gąbka” chłonie przyprawy i aromaty.

Najpopularniejsze jest tofu naturalne, ale w sklepach można kupić także wersję wędzoną. Początek przygody z tym produktem warto zacząć od tofu naturalnego.

Najprościej spróbować tofu w daniach typu stir-fry (Więcej tutaj: Stir-fry – gdy nie masz czasu gotować) – w każdym przepisie na szybkie danie z patelni można zamienić kurczaka lub krewetki właśnie na tofu. Warto je jednak wcześniej zamarynować, np. w chilli czy sosie sriracha.

Tofu także w deserach

 

Weganie na co dzień używający tofu wiedzą, że ten niezwykły produkt ma bardzo wiele zastosowań. W wersji wędzonej może np. „udawać” śledzie. A w klasycznym wydaniu sprawdzi się także jako składnik deserów. Można np. wykorzystać je do przyrządzenia wegańskiego musu czekoladowego albo jako składnik roślinnego brownie.

Tofu jest też podstawą „tofucznicy”, czyli wegańskiej jajecznicy – ulubionego śniadania osób na diecie roślinnej.

(aga)

Czytaj także:

Wróć do kategorii magazyn

Przekonaj się do tofu 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*