Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Moda na zdrowe odżywianie

pokrojone warzywa na przyjęcie

Coraz więcej Polaków przywiązuje wagę do tego, co je i co kupuje do jedzenia. Rośnie liczba świadomych konsumentów, którzy zanim coś kupią, dokładnie czytają etykiety. Zdrowa żywność i ekologiczny styl życia to nowa moda, która wkracza do wielu domów.

Koniec z fast foodami i tanim, niezdrowym jedzeniem. Czas na foodizm! To elitarne stowarzyszenie liczące w Polsce około 150 członków jest przekonane, że świadome jedzenie i życie pozwoli im zmienić świat. Do grona foodisów (mają grupę na Facebooku) niełatwo dołączyć. Nowe osoby musi zaprosić ktoś ze stowarzyszenia.

Foodisi polecają sobie nowe miejsca, gdzie można dobrze zjeść, kupić wartościowe produkty, wymieniają się przepisami, ale też ostrzegają się przed niezdrowymi, „oszukanymi” produktami. Członkowie stowarzyszenia ogromnie dbają o to, co jedzą, w związku z tym potrafią np. południowe owoce zamawiać za granicą, w ekologicznych farmach i sadach. Transport może nie jest najtańszy ale przy dużym zamówieniu i rozłożeniu kosztów, wychodzą na swoje.

Podobnie jest z winami i innymi produktami niedostępnymi w Polsce lub dostępnymi, ale nie takiej jakości jak by sobie tego życzyli foodisi. Wiadomo przecież, że produkty eksportowane do Polski muszą być odpowiednio zabezpieczone, co sprawia, że nie są tak zdrowe i ekologiczne jak te sprowadzane bezpośrednio z ekofarm.

Ale owoce cały rok nie rosną, foodisi muszą przecież coś jeść zimą. I jedzą – równie ekologicznie i zdrowo. Sery, jaja, warzywa i mięso kupują bezpośrednio od gospodarzy i rzeźników. Chleb najczęściej pieką sami z ekologicznych i zdrowych produktów. Podobnie jest z wyrobem wędlin. Niektórzy foodisi trudnią się np. wędzeniem i rozprowadzają zdrowe wędliny wśród „swoich”.

Właściwie wszystkie produkty miłośnicy zdrowej żywności kupują u producentów i ekologicznych wytwórców, nawet olej. Adresy miejsc, gdzie można kupić takie produkty foodisi przekazują sobie w ramach grupy.

Ale oczywiście część produktów można kupić w normalnych supermarketach, trzeba tylko wiedzieć, co się kupuje i gdzie. Foodisi wiedzą w którym sklepie dostaną dobry jogurt, ser czy twaróg. Warzywa też potrafią kupić na bazarku u sprawdzonego gospodarza. Grunt to poznać żywność i wiedzieć, na czym polega jej jakość. Chodzi głównie o to, by nie jeść byle czego i większą wagę przywiązywać do zdrowego i ekologicznego trybu życia.

Na szczęście każdy z nas może zrobić to samo i wcale nie musi przynależeć do zamkniętej grupy. Wystarczy z większą rozwagą jeść i robić zakupy. Oto kilka wskazówek, na co zwracać uwagę, by nie zaśmiecać niepotrzebnie organizmu.

1. Czytaj etykiety produktów, które zamierzasz kupić. Zwracaj uwagę na skład i wartość odżywczą produktów, czyli zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów oraz cukrów.

2. Żywność mniej przetworzona ma większą wartość odżywczą – wskazówką jest długość listy składników: im krótsza, tym lepiej.

3. Wystrzegaj się cukrów prostych, które błyskawicznie podnoszą poziom glukozy we krwi, ale sycą tylko na chwilę. Kupując np. płatki śniadaniowe, wybieraj te o najniższej zawartości węglowodanów i cukrów.

4. Zwracaj uwagę nie tylko na to, czy produkt ma dużo tłuszczu. Ważne, by było w nim jak najmniej tłuszczów zwierzęcych (także masła!), które są odpowiedzialne za wysokie stężenie cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

5. Unikaj drożdżówek, słodyczy – szczególnie tych z kremami, np. nadziewanych wafli – oraz dań instant, czyli zupek i sosów w proszku, a także miksów masła i margaryny. Jeśli szukasz margaryny, wybierz taką, która ma w składzie mniej niż 1 proc. izomerów trans.

6. Obserwuj swój organizm i słuchaj sygnałów, które ci wysyła. Jeśli po zjedzeniu jakiejś potrawy odczuwasz ociężałość, masz wzdęty brzuch albo nieprzyjemne kruczenie, to oznaka, że albo posiłek ci nie służy, albo przesadziłaś z jego ilością.

7. Pamiętaj, że zdrowe potrawy wcale nie muszą być wyszukane i pracochłonne. Jedz przede wszystkim dobrej jakości twarogi, jaja, kasze z warzywami oraz rośliny strączkowe.

8. Nie musisz codziennie jeść mięsa. Tak często, jak to jest możliwe, zastępuj je rybami, grochem, fasolą, soczewicą, cieciorką – są źródłem wartościowego białka, a także błonnika.

9. Jedz produkty z pełnego przemiału oraz ziarna – dostarczają węglowodanów złożonych, które przyswajają się stopniowo i dzięki temu sycą na dłużej.

10. Słodkie i słone przekąski zastąp orzechami bogatymi w cenne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*