Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Świąteczne przyprawy, które lubimy najbardziej

black mushroom and spice

Święta kojarzą nam się z całą gamą zapachów, które od razu wprawiają nas w dobry nastrój. Które przyprawy są za to „odpowiedzialne”? 😉

Goździki
Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście goździki! Ta aromatyczna przyprawa to nic innego jak suszone pąki kwiatów goździkowca korzennego, drzewa rosnącego w Azji. Z daleka roślina przypomina trochę nasz rodzimy klon, jednak z bliska widać już wyraźne różnice. Goździki przypominają malutkie gwiazdki, mają piękny, intensywny zapach oraz smak. Są używane przede wszystkim jako dodatek do ciast korzennych oraz napojów rozgrzewających, takich jak grzane wina lub piwa. Goździki stosuje się także w ziołolecznictwie. Podobno ssanie goździka pomaga uśmierzyć ból zęba i odświeża oddech. Ta przyprawa jest stosowana także jako element dekoracyjny w produkcji świątecznych świec, girland czy podczas zdobienia np. pomarańczy (wystarczy powbijać goździki w skórkę, żeby uzyskać ładną, jadalną i pięknie pachnącą ozdobę). | KSIĄŻKA: Gabriela, goździki i cynamon [KUP]

Cynamon
Kolejną, niezwykle wyrazistą, świąteczną przyprawą jest cynamon. Wiedzieliście, że ta przyprawa to o prostu kora drzewa? Zaskoczeni? To prawda! Cynamon to kora drzewa o łacińskiej nazwie Cinnamomum verum, które rośnie w Azji, Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej. Odkąd ta przyprawa stała się popularna, cynamonowce są sadzone pod uprawę. Sypki cynamon to zmielone kawałki kory. Czasem w sklepach można kupić laseczki cynamonu czyli ruloniki kory, które z powodzeniem mogą służyć jako źródło przyjemnego zapachu w domu lub zostać starte do potraw. Cynamon dodajemy do ciast, naleśników i przeróżnych innych słodkości. Bardzo popularnym połączeniem jest cynamon z jabłkami (np. w szarlotce). Przyprawa ta, oprócz właściwości aromatyzujących i smakowych, posiada także właściwości odżywcze, które m.in. poprawiają nasz metabolizm. Uwaga! Nie jedzcie samego cynamonu! Jakiś czas temu popularne było wyzwanie polegające na zjedzeniu całej łyżki cynamonu na raz. Uczestnicy mieli nagrać, jak sobie z tym radzą. Cynamon ze względu na to, że nie rozpuszcza się w wodzie, w dużych ilościach „przytyka” i prowadzi do zakrztuszeń. To nieprzyjemne, choć raczej niegroźne. | KSIĄŻKA: Cynamonowe dziewczyny [KUP]

Imbir
Imbir to przyprawa, która zazwyczaj kojarzy się z kuchnią azjatycką, ponieważ jej intensywny smak i aromat jest wyczuwalny niemal w każdej potrawie pochodzącej z tamtego regionu. W okresie świąt używamy jednak imbiru głównie jako dodatek do herbat, pierniczków i potraw mięsnych. W czasie przeziębienia warto wykorzystać imbir jako naturalny antybiotyk. Jak? Jednym ze sposobów jest przygotowanie naparu ze świeżego korzenia. Należy go obrać i pokroić w kostki, zalać wodą w niewielkim garnuszku i zagotować. Można dodać do niego miód lub wspomniane wcześniej goździki, żeby załagodzić ostry smak. Napar warto pić gorący. Już po pierwszym łyku stanie się jasne, że ta mikstura pomoże Wam wypocić chorobę i odkazi bolące gardło. Jeden kubek to minimum! Dobrze smakuje z dodatkiem mięty. Imbir pochodzi z krajów tropikalnych, obecnie występuje wyłącznie jako roślina uprawna. | KSIĄŻKA: Imbir, kurkuma, cynamon – dla zdrowia, w kuchni, dla urody [KUP]

Kardamon
Ta przyprawa ma chyba tyle samo miłośników, co wrogów. Ma bardzo specyficzny, ostry smak. To głównie tę przyprawę wyczuwamy w kupnych wypiekach korzennych. Kardamon należy do rodziny imbirowatych, rośnie na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji a także w Ameryce Środkowej, gdzie został przeniesiony przed hodowców. Przyprawa jest stosowana do aromatyzowania trunków takich jak wódki i likiery. Ma pobudzające właściwości, które przydają się podczas sennych, jesiennych i zimowych wieczorów. | KSIĄŻKA: Kawa z kardamonem [KUP]

** Zachęcamy do przejrzenia naszych Pasaży, w których można znaleźć różnego rodzaju akcesoria, odzież, dodatki, gadżety i wiele innych! Wystarczy wpisać w pole wyszukiwarki nazwę rzeczy, której Państwo szukają. Pasaże w serwisie Imprezenty. Znajdź to, czego potrzebujesz!**

(luśka)

Wróć do kategorii magazyn

Świąteczne przyprawy, które lubimy najbardziej 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*