Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Zaproś przyjaciół na omlet

Herb omelette with chives and oregano sprinkled with chili flakes, garlic panini toasts

Wariacji na temat omletów jest mnóstwo! Każda wersja jajecznego placka jest pyszna, zdrowa i może być propozycją na eleganckim śniadaniu w gronie znajomych.

Można je jeść na słodko lub wytrawnie, z dodatkami lub bez. Są przygotowywane na różne sposoby, ale założenie jest jedno – omlet to danie z roztrzepanych jaj z dodatkiem mleka. Różne kultury w różny sposób go przerobiły – sprawdźcie, na ile sposobów można przygotować omlet!

Omlet francuski

Najpopularniejszy rodzaj omletu wywodzi się znad Sekwany. Jaja roztrzepane z mlekiem, solą i pieprzem smaży się na maśle po jednej stronie bez dodatków, ewentualnie z odrobiną sera – camembert lub koziego. Można także zaserwować go z dodatkami usmażonymi osobno – świetnie skomponuje się z pieczarkami, boczkiem, suszonymi pomidorami czy szynką.  Omlet francuski ze swoją delikatnością fantastycznie nadaje się na eleganckie śniadanie.

Omlet hiszpański

Omlet hiszpański, czyli tortilla  jest grubszy i zawiera więcej dodatków, takich jak choćby ziemniaki (najsłynniejszy omlet hiszpański tortilla de patatas), szynka serrano, czy papryczki jalapeno. Smaży się z dwóch stron, czasem dopieka w piekarniku. W Hiszpanii taki omlet może być serwowany jako tapas do wina lub przekąska piknikowa. Przez dodatek ziemniaków jest o wiele bardziej treściwy i bardziej obiadowy niż śniadaniowy.

Omlet włoski

Podobnie ma się rzecz z omletem włoskim, czyli frittatą. Tu dodatki, takie jak papryka, szparagi, szpinak, pomidory, dodaje się do masy jajecznej, jeszcze przed wrzuceniem wszystkiego na patelnię. Frittata jest bardzo zwarta, przez co świetnie się przewozi – można ją zabrać na przyjęcie albo piknik na trawie.

Na słodko

Omlety są równie popularne w wersji na słodko. Najbardziej znaną wersją jest omlet biszkoptowy, który przygotowuje się poprzez ubicie piany z białek, dodanie żółtek, mąki i mleka. To jakby smażony biszkopt – stąd jego nazwa. Jest niezwykle delikatny i puszysty, idealnie komponuje się ze wszelkimi dżemami, konfiturami, frużelinami i owocowymi musami. W wersji na szybko można podać je z serkiem homogenizowanym. Prawdziwą ucztą będą omlety z bitą śmietaną, świeżymi owocami i np. syropem klonowym. Świetnym dodatkiem jest też krem z białej czekolady.

Słodkie omlety to sprawdzony sposób na śniadanie również dla najmłodszych!

(aga)

Czytaj także:

Wróć do kategorii magazyn

Zaproś przyjaciół na omlet 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*