Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Stir-fry – gdy nie masz czasu gotować

Shrimp and noodle stir fry with vegetables

Niezapowiedziani goście? Nadgodziny w pracy? Ultraszybki, smaczny i zdrowy obiad zrobisz metodą stir-fry. Co ciekawe – wok wcale nie jest konieczny!

Stir-fry, czyli mieszaj i smaż, to metoda przygotowania dań na jednej patelni. I choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, można na ten sposób gotować także dania bardziej swojskie. Zaletą tej techniki jest szybkość przygotowania dań, a co za tym idzie – utrzymanie cennych witamin i minerałów np. w warzywach, które pozostają jędrne i kruche.

Po azjatycku…

Najpopularniejsze dania stir-fry to azjatyckie makarony, np. chow-mein, sojowy lub ryżowy z dodatkiem warzyw i mięsa – np. kurczaka, rostbefu wołowego lub wieprzowiny. Typowe „nudle” doprawia się sosem sojowym i olejem sezamowym. To danie, którego przygotowanie zajmuje 15 minut, a dodatkowo, wyjątkowo dobrze, jak na azjatycką kuchnię, znosi przechowywanie. Może być więc świetnym posiłkiem na lunch w pracy.

Inną kultową potrawą wykonywaną metodą stir-fry jest pad-thai, czyli najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. Szeroki makaron ryżowy, mięso, kiełki fasoli mung, pasta tamaryndowca i sos rybny to absolutna podstawa potrawy, którą zna każdy, kto odwiedził Tajlandię. O tym, jak łatwo się je robi, przekonują się turyści mijający stoiska kuchni ulicznej w Bangkoku – danie powstaje pod gołym niebem, na oczach klientów, w warunkach mocno spartańskich, więc dlaczego miałoby sprawiać trudność w zaawansowanej technologicznie kuchni, w środku Europy? 🙂

 …i po polsku

Ale stir-fry wcale nie jest zarezerwowany wyłącznie dla kuchni azjatyckiej. Równie dobrze sprawdza się w przypadku bardziej swojskich smaków. Dodatkowo – jest świetnym sposobem na wykorzystanie np. resztek z obiadu. Świetne stir-fry wychodzi z połączenia kaszy (np. jęczmiennej, jaglanej czy gryczanej) z warzywami i np. kiełbasą. Takie dania sprawdzą się nie tylko jako szybki obiad, ale także w razie niezapowiedzianych gości. Składniki do nich można przygotować nawet z całodniowym wyprzedzeniem, więc stir-fry po polsku będzie też dobrą opcją na kolację ze znajomymi, nawet w środku tygodnia.

 

(aga)

Czytaj także:

* Nie tylko gryczana – jedz kaszę na zdrowie!

* Dlaczego warto jeść zielony groszek?

* Risotto – danie na specjalną okazję

* Zaproś przyjaciół na rozgrzewające zupy

* Dlaczego warto jeść banany?

* Placki warzywne – zdrowe, pyszne i łatwe

* Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu

Herbaty na odchudzanie – które są skuteczne?

* Modne kanapki na imprezy – nie tylko burgery

Wróć do kategorii magazyn

Stir-fry – gdy nie masz czasu gotować 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*