Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Stir-fry – gdy nie masz czasu gotować

Shrimp and noodle stir fry with vegetables

Niezapowiedziani goście? Nadgodziny w pracy? Ultraszybki, smaczny i zdrowy obiad zrobisz metodą stir-fry. Co ciekawe – wok wcale nie jest konieczny!

Stir-fry, czyli mieszaj i smaż, to metoda przygotowania dań na jednej patelni. I choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, można na ten sposób gotować także dania bardziej swojskie. Zaletą tej techniki jest szybkość przygotowania dań, a co za tym idzie – utrzymanie cennych witamin i minerałów np. w warzywach, które pozostają jędrne i kruche.

Po azjatycku…

Najpopularniejsze dania stir-fry to azjatyckie makarony, np. chow-mein, sojowy lub ryżowy z dodatkiem warzyw i mięsa – np. kurczaka, rostbefu wołowego lub wieprzowiny. Typowe „nudle” doprawia się sosem sojowym i olejem sezamowym. To danie, którego przygotowanie zajmuje 15 minut, a dodatkowo, wyjątkowo dobrze, jak na azjatycką kuchnię, znosi przechowywanie. Może być więc świetnym posiłkiem na lunch w pracy.

Inną kultową potrawą wykonywaną metodą stir-fry jest pad-thai, czyli najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. Szeroki makaron ryżowy, mięso, kiełki fasoli mung, pasta tamaryndowca i sos rybny to absolutna podstawa potrawy, którą zna każdy, kto odwiedził Tajlandię. O tym, jak łatwo się je robi, przekonują się turyści mijający stoiska kuchni ulicznej w Bangkoku – danie powstaje pod gołym niebem, na oczach klientów, w warunkach mocno spartańskich, więc dlaczego miałoby sprawiać trudność w zaawansowanej technologicznie kuchni, w środku Europy? 🙂

 …i po polsku

Ale stir-fry wcale nie jest zarezerwowany wyłącznie dla kuchni azjatyckiej. Równie dobrze sprawdza się w przypadku bardziej swojskich smaków. Dodatkowo – jest świetnym sposobem na wykorzystanie np. resztek z obiadu. Świetne stir-fry wychodzi z połączenia kaszy (np. jęczmiennej, jaglanej czy gryczanej) z warzywami i np. kiełbasą. Takie dania sprawdzą się nie tylko jako szybki obiad, ale także w razie niezapowiedzianych gości. Składniki do nich można przygotować nawet z całodniowym wyprzedzeniem, więc stir-fry po polsku będzie też dobrą opcją na kolację ze znajomymi, nawet w środku tygodnia.

 

(aga)

Czytaj także:

* Nie tylko gryczana – jedz kaszę na zdrowie!

* Dlaczego warto jeść zielony groszek?

* Risotto – danie na specjalną okazję

* Zaproś przyjaciół na rozgrzewające zupy

* Dlaczego warto jeść banany?

* Placki warzywne – zdrowe, pyszne i łatwe

* Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu

Herbaty na odchudzanie – które są skuteczne?

* Modne kanapki na imprezy – nie tylko burgery

Wróć do kategorii magazyn

Stir-fry – gdy nie masz czasu gotować 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*