Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Ramen – sposób na kaca

Asian miso ramen noodles with eggs, tofu and shimeji mushrooms

Ramen – kultowa japońska zupa szturmem zdobywa Polskę. Jej fanów przybywa również wśród imprezowiczów, którzy przekonują, że miska ramenu to najlepszy sposób na kaca.

Nie ma chyba obecnie w Polsce japońskiej restauracji, która nie posiadałaby w menu ramenu. Ta zupa, która jest jednocześnie pełnoprawnym daniem obiadowym, ma swoich wiernych fanów i cały czas zdobywa nowych. Są wręcz tacy, którzy twierdzą, że może zdetronizować sushi z pozycji najpopularniejszej japońskiej potrawy!

Pełnoprawny posiłek

Ramen, choć jest zupą, nie przypomina polskich wywarów czy lekkich włoskich kremów. To pełnoprawne danie z mnóstwem ciekawych i pożywnych składników. Podstawą jest wywar, tradycyjnie gotowany na palonych kościach wołowych. Nie ma jednak potrzeby szukania tak specyficznego składnika, można wybrać po prostu wołowy szponder i np. wieprzowe żeberko. Do tego ręcznie robiony makaron a’la nudle, marynowane grzyby shitake, jajko ajitsuke z półpłynnym żółtkiem i świeża zielenina – np. szczypiorek albo szyfonada z tajskiej bazylii. Pozostałe składniki są opcjonalne. Można też wybrać wersję wegetariańską, a nawet wegańską – na warzywnym bulionie i z opiekanym lub smażonym tofu zamiast jajka.

Ramen podaje się w głębokich miseczkach, do części składników stosuje się pałeczki, do drobniejszych i płynu – głębokich, szklanych, japońskich łyżek. Japończycy jedzą tę zupę bardzo gorącą i spieszą się przy konsumpcji, dlatego w ramen barach słychać charakterystyczne siorbanie.

Właściwości ramenu

Z pewnością pożywność tej zupy sprawia, że jest idealną opcją na jesienne i zimowe dni.  Z podobnych względów uchodzi za najlepsze danie na kaca – rozgrzewa, stawia na nogi, a zawarty w niej płyn pomaga w metabolizmie alkoholu. Sami Japończycy sceptycznie podchodzą do ramenu jako lekarstwa na futsukayoi, czyli ichniego kaca. Wierzą, że spożycie ramenu po zakończeniu picia może pomóc w uniknięciu odwodnienia i, według niektórych, uchronić również przed późniejszym bólem brzucha. Polscy imprezowicze z kolei polecają ramen przed imprezą – ten japoński przysmak skonsumowany podczas „biforku” stanowi znakomity podkład dla alkoholu, przez co procenty tak szybko nie zwalają z nóg. Lub jako lek na syndrom dnia następnego.

Ramen na imprezie

A gdyby tak zaprosić znajomych na wspólną ramenową ucztę? Jeśli mamy czas, warto pokusić się własnoręczne przygotowanie wywaru (powinien gotować się co najmniej kilka godzin!) i skomponowanie składników do własnego ramenu. W wersji uproszczonej, można zamówić tę zupę z restauracji albo… ogłosić wspólne wyjście do knajpy.

Chcesz wiedzieć więcej o kuchni Japonii? Kup i przeczytaj przewodnik dostępny w naszych Pasażach!

(aga)

Czytaj także:

Wróć do kategorii magazyn

Ramen – sposób na kaca 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*