Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Pomysły na warzywne pasztety

pate with bread on a wooden table

Są lekkie, pełne błonnika, a dodatkowo fantastycznie sprawdzają się na kanapkach. Warzywne pasztety to świetny sposób na „przemycenie” porcji witamin i ciekawe urozmaicenie codziennego menu.

Pasztety roślinne można zrobić niemalże z każdego ugotowanego lub upieczonego  warzywa. Są zdrowym i szybkim sposobem na „coś na kanapkę”. Jak je piec i o czym pamiętać?

Od czego zacząć?

Przedwiośnie to niby czas nowalijek, ale coraz więcej mówi się o tym, że pierwsze warzywa wcale nie są takie zdrowe – hodowane w szklarniach i nawożone nie służą naszej diecie. Dlatego jak najdłużej warto jeść warzywa korzeniowe. Trudno znaleźć koneserów selera, korzenia pietruszki czy buraków, jednak te zdrowe produkty warto włączyć do diety w większych ilościach. Świetnym sposobem są właśnie pasztety. Warzywa albo najpierw pieczemy, albo od razu na surowo trzemy na tarce lub szatkujemy. Potem dusimy z dodatkami – np. przesmażoną cebulą, ziołami itp. Następnie trzeba dodać coś, co scali pasztet – jaja, mąkę lub inny zagęstnik. Można też upiec wersję bezglutenową – wówczas rolę „usztywniacza” może pełnić ugotowany ryż lub kasza jaglana, fasola, a nawet mielony len. Z kolei w wersji wegańskiej pomijamy jaja – z dodatkiem kaszy jaglanej z pewnością się uda!

Z czego piec?

W pasztetach warzywnych znakomicie sprawdzą się wspomniane warzywa korzeniowe, ale nie tylko. Idealna jest cukinia – pasztet z niej jest mięsisty i wilgotny. Warto jednak pamiętać, że warzywo to samo w sobie jest dość mdłe, potrzebuje więc wyraźnego doprawienia, np. ostrą papryką albo estragonem. Nie zaszkodzi jej także towarzystwo innego warzywa – np. marchewki.

Pyszny pasztet można także upiec z dyni – zwłaszcza, że przy tak dorodnym warzywie często zastanawiamy się, jak je spożytkować.

Idealne są też wszelkie strączki – soczewica, fasola i cieciorka. Takie pasztety stanowią podstawę diety wegan i są pożywnym źródłem roślinnego białka.

Z czym to się je?

Pasztety roślinne znakomicie komponują się z przeróżnymi dodatkami: np. domowymi piklami czy ogórkami kiszonymi. Można posypać je także ziarnami, np. pestkami słonecznika czy sezamem, a nawet ziołami: czarnuszką, świeżą bazylią lub kolendrą. Świetnie połączą się również z konfiturą z czerwonej cebuli lub ajwarem.

Czytaj także:

 

 

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Pomysły na warzywne pasztety 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*