Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Pasty kanapkowe – pomysł na szybkie śniadanie

Canapes with different variants of hummus

Można je przygotować wieczorem i zjeść na szybko rano. Świetnie się przechowują, więc można zrobić też zapas – pasty kanapkowe to idealny pomysł na „coś do chleba”.

Zamiast wędlin nafaszerowanych substancjami, których nazw nie sposób wymienić, ciężkostrawnego żółtego sera czy bezsmakowego o tej porze roku pomidora, na kanapce połóż pastę warzywną. Jeśli masz blender, to przygotowanie jej zajmie kilka sekund. Jeśli nie masz – też sobie poradzisz!

Z cieciorki nie tylko hummus

Jedną z najpopularniejszych past do pieczywa jest hummus. Ta bliskowschodnia pasta z ciecierzycy i tahini – pasty sezamowej, jest podstawą diety wegan oraz osób na diecie. Klasyczny hummus jest delikatny w smaku, z wyczuwalną nutą sezamu. Jednak do bazowej wersji można dołożyć mnóstwo składników. Świetnie zaostrzają smak hummusu suszone pomidory z zalewy. Pasta zyskuje też ładniejszy, bardziej intensywny kolor. Można dodać też np. pieczone buraki, marchew czy inne warzywa korzeniowe.

Eksperci kuchni roślinnej polecają też hummus z zielonego groszku (nawet konserwowego!), dyni, a także białej fasoli.

Pasty z pieczonych warzyw

Nieco więcej „zachodu” wymagać będą pasty z pieczonych warzyw: również bliskowschodnia baba ghanoush, a także węgierski ajwar. Tę pierwszą pastę przygotowuje się z pieczonych bakłażanów i zdecydowanie jest to sposób, by przekonać się do tego nielubianego warzywa.

Ajwar z kolei może nie jest idealną pastą na kanapkę samą w sobie (ze względu na dość rzadką konsystencję), ale wspaniale sprawdzi się jako dodatek np. do pieczonych mięs, zamiast majonezu czy keczupu.

Pasty ze świata

Pomysłów na pasty śniadaniowe można szukać w kuchniach świata. Jedną z nich jest tapenada, o pochodzenie której spierają się Francuzi z południa oraz Włosi. Jej podstawą są oliwki i kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np. czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy. Tapenada ma tak oryginalny smak, że przekonają się do niej nawet ci, którzy za oliwkami nie przepadają – warto spróbować!

Niektórzy nie mogą sobie wyobrazić żadnej imprezy bez guacamole – pasty na bazie awokado, z czosnkiem, limomką, papryczką i kolendrą. A tymczasem guacamole może być też świetną pastą śniadaniową. Jeśli klasyczna wersja wydaje się zbyt wyrazista na pierwszy posiłek, można łatwo złagodzić ją, dodając np. twaróg lub ugotowane na twardo jajka. Guacamole ma tę przewagę nad innymi pastami, że wręcz zaleca się ją robić przy pomocy widelca, a nie blendera, by cząstki awokado były wyczuwalne!

(aga)

Czytaj także:

Wróć do kategorii magazyn

Pasty kanapkowe – pomysł na szybkie śniadanie 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*