Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Ketchup i musztarda. Must have czy faux paux?

ketchup i musztarda do czego jeść

Jedni uważają, że poprawiają smak każdej potrawy, inni że go zabijają. Ketchup i musztarda to nieodłączny dodatek do naszych posiłków. Czy podczas proszonego obiadu i kolacji wypada nam poprosić o ketchup lub musztardę? To zależy od dania, które zaserwowała pani lub pan domu.

Dziś Obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy. Z tej okazji wolno nam zjeść ten dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Nie zawsze jednak możemy  pozwolić sobie na taką dowolność. Ograniczenia dotyczą głównie proszonych kolacji. Pani lub pan domu przygotowując menu na wieczór dokładnie planują jakimi smakami chcą uraczyć swoich gości. Jednym razem jest to kuchnia polska, mniej lub bardziej wyrazista. Innym razem włoska z przewagą makaronów, hiszpańska z naciskiem na tapas, lub azjatycka pełna kolorów i aromatów. Układając menu na proszony obiad lub kolację kucharz ma zwykle pewien zamysł doznań smakowych, jaki chce dostarczyć swoim gościom. Przystawka, danie główne i deser mają określony smak, pasujący do reszty dań. Czasem mamy nawet nutę przewodnią np. szparagi, mango albo polskie owoce. Nie każdemu może ona odpowiadać i smakować, ale każdy powinien dań spróbować, żeby nie urazić gospodarzy. Złamaniem zasad savoir-vivre jest nie tylko odmowa skosztowania dania, ale także zalanie zawartości talerza ketchupem lub musztardą. Mięso marynowane często wiele godzin po dodaniu sporej ilości musztardy traci swój aromat. Ten staje się po prostu niewyczuwalny. Podobnie sprawa ma się z makaronami. Z ketchupem wszystkie smakują tak samo. Czy w gościach możemy poprosić o ketchup i musztardę do obiadu lub kolacji? To zależy od menu, jakie serwują gospodarze.

Musztarda

Przysmak z ucieranej gorczycy docenili już starożytni Rzymianie. Ci wierzyli w jej lecznicze właściwości. Za sprawą Dijon w XVIII wieku zagościła na stołach w całej Europie. Króluje na nich do dziś. Polskie wariacje to stołowa i delikatesowa. Pasują do wędlin i kanapek. Dijon i rosyjska mają nieco ostrzejszy smak. Z kolei francuska zachowała ziarna gorczycy w całości. Musztarda idealnie nadaje się jako marynata do mięs. Wydobędzie głębię smaków z mięsa dodana do kotletów mielonych, zrazów, roladek schabowych. Jako dodatek w formie sosu idealnie podkreśli smak czerwonego mięsa. Nie należy jednak przesadzać z ilością. Musztarda ma być dodatkiem, a nie składnikiem dania.

Ketchup

Większość ketchupów smakuje tak samo: słodki, trochę pikantny, z bardziej lub mniej wyczuwalnym aromatem pomidorów. Co za tym idzie większość dań z dodatkiem ketchupu zyskuje podobny smak: słodki, nieco pikantny z delikatnym aromatem pomidorów. Dania o mniej wyrazistym smaku pod grubą kołderką ketchupu mogą być po prostu niewyczuwalne, dlatego na proszonej kolacji powinniśmy być ostrożni z dodawaniem ketchupu do każdego kęsa. Gospodarze mogą się poczuć urażeni. Wyjątkiem są dania grillowe np. kiełbasy, które najlepiej smakują z dodatkiem sosów np. pomidorowego.

(maja)

 

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*