Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Co zrobić z ziemniakami z obiadu?

duchesse potatoes with mushrooms

Kopytka i kluski śląskie to nie jedyny sposób na nadwyżkę ziemniaków z obiadu. Sprawdź, jak jeszcze je wykorzystać i nie marnować świeżego jedzenia.

Ziemniaki zostają prawie po każdym obiedzie? Nie martw się! Sposobów na ich wykorzystanie jest naprawdę mnóstwo! Najważniejsze, by nie wyrzucać ich do śmieci – w końcu to pełnowartościowy, smaczny produkt. Z ugotowanych kartofli można zrobić przepyszne dania. Inne z ziemniaków w formie puree lub przeciśniętych przez praskę, a inne z tych w kawałkach.

Dania mączne

Najpopularniejszą formą wykorzystania ugotowanych, sprasowanych ziemniaków są kopytka, gnocci, kluski śląskie, knedle czy kartacze. Wszystkie te dodatki robi się właśnie na bazie ugotowanych kartofli. Np. kluski śląskie czy kopytka z sosem są nie tylko prostym obiadem, ale też świetną opcją do zabrania na lunch w pracy – dobrze znoszą przechowywanie, łatwo się je podgrzewa. Minusem może być ich wykonanie – mało wprawne ręce będą potrzebowały sporo czasu, a dodatkowo gwarantem jest kuchnia cała w mące…

Zapiekanki

Dlatego alternatywą dla kopytek i klusek na bazie ziemniaków mogą być zapiekanki. Najprostsza – puree ziemniaczane wkładamy do naczynia żaroodpornego, na to nakładamy plasterek boczku (lub innej wędliny, ale niezbyt chudej – ważne, by tłuszcz się wytopił i wniknął w puree, które dzięki temu nie będzie suche), a na koniec – np. plasterek sera cheddar lub wiórki mozzarelli. Dekadenckie, kaloryczne i pyszne!

Kolejną formą zapiekanych ziemniaków są tzw. Pommes duchesse, czyli ziemniaki księżnej. To nic innego jak pieczone puree w formie zgrabnych rozetek, przypominających z daleka kokosanki albo ptysie. To idealny dodatek obiadowy nawet na eleganckie spotkania rodzinne. A jest dziecinnie proste! Do puree dodaje się jaja, nieco śmietany, sól, pieprz, łączy w masę i wyciska przez rękaw cukierniczy.

Farsz do pierogów

Gotowane ziemniaki są też podstawą farszu do ruskich pierogów. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, że odmian tego popularnego dania jest mnóstwo. Oprócz wersji klasycznej można także przygotować pierogi na nutę azjatycką czy dodać do farszu świeże zioła.

Na patelnię i do sałatek

Wszystkie powyższe propozycje dotyczyły ziemniaków przeciśniętych wcześniej przez praskę. Natomiast jeśli ziemniaki są w całości lub pokrojone w większe kawałki, to idealnie sprawdzą się podsmażone na patelni. Smażone talarki uwielbiają wszystkie dzieci, więc jest to świetny pomysł na przekąskę lub podwieczorek. Takie talarki mogą posłużyć także dorosłym jako podstawa do hiszpańskiej tortilli lub włoskiej frittaty.

A skoro już poza granicami naszego kraju jesteśmy, to warto pamiętać także o klasyce kuchni niemieckiej – czyli sałatce ziemniaczanej z korniszonami i cebulą. Jest także idealną przekąską na przyjęcie, szczególnie latem, w ogrodzie.

(aga)

Czytaj także:

* Stir-fry – gdy nie masz czasu gotować

Nie tylko gryczana – jedz kaszę na zdrowie!

* Dlaczego warto jeść zielony groszek?

* Risotto – danie na specjalną okazję

* Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu

Herbaty na odchudzanie – które są skuteczne?

* Modne kanapki na imprezy – nie tylko burgery

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? 5.00/5 (100.00%) 5 głosów

Dodaj komentarz

*