Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Kalafior- przaśny, czy elegancki? Jak go podać?

Fresh raw cauliflower on the wooden table, selective focus

Niezbyt ładnie pachnie, kiedy go gotujemy, a do tego kojarzy nam się z gąbczastą „jarzynką” polaną podsmażoną bułką tartą rodem z babcinego obiadu.  Jednak kalafiora można podać elegancko i nowocześnie. I warto, bo jest smaczny i wartościowy.

 

Kalafior jest nie tylko niskokaloryczny i smaczny, ma jeszcze jedną niezwykłą właściwość- zapobiega nowotworom. Im więcej będziemy spożywać tego warzywa, tym mniejsza szansa, że zachorujemy na raka!  Podpowiadamy, jak podać kalafiora w atrakcyjny sposób i zaskoczyć gości.

Pieczony kalafior

Autorem przepisu na pieczonego kalafiora jest znany brytyjski kucharz Jamie Olivier, który nie raz w swoich książkach i programach prezentował ciekawe sposoby na przyrządzenie tego warzywa. Efektowna pieczona kula powstaje po nasmarowaniu kalafiora specjalnie przygotowana pastą. Najpierw kalafiora należy obrać, usunąć liście, dobrze go umyć, by usunąć robaczki, które mogą kryć się w zakamarkach. Kulę przecinamy równo na pół.  Następnie zabieramy się do przyrządzenia w moździerzu pasty. Miażdżymy w nim: 4 ząbki czosnku, pół pęczka świeżego tymianku, chlust oliwy z oliwek, świeżo mielony czarny pieprz, skórkę i sok z jednej cytryny. Powstałą pastą nacieramy obie połówki kalafiora i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed rozpoczęciem pieczenia warzywo można skropić wytrawnym sherry. Kalafior powinien się piec ok 45-50 min. Po pół godziny na dno naczynia wlewamy puszkę pomidorów śliwkowych. Na upieczeniu posypujemy kalafiora prażonymi migdałami.

Kalafior pod beszamelem

Takiego kalafiora upodobali sobie Belgowie. Choć przepis jest kaloryczny, naprawdę smaczny, warto go wypróbować. Kalafiora należy podgotować w osolonej wodzie. Powinien być jeszcze bardzo jędrny. Wystarczy  5-8 minut gotowania we wrzątku. Kalafiora podzielonego na różyczki umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Następnie robimy beszamel. To sos na bazie zasmażki rozcieńczanej mlekiem, który świetnie się zapieka. Beszamel doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Kalafiora zalewamy beszamelem i posypujemy dobrej jakoś serem żółtym- na przykład cheddarem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach do miękkości oraz utworzenia się na wierzchu złotej skorupki.

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Przepis, który daje mnóstwo możliwości, bo kotlety można podawać na ciepło i zimno, jako dodatek, danie główne lub przekąskę. Zachęcamy do podawania ich z dipami na przykład z TEGO artykułu. Czego potrzebujemy to tych pysznych i zdrowych kotletów? Szklanki kaszy jaglanej, małego kalafiora, czerwoną cebulkę, natkę pietruszki, płatki jaglane (2/3 szklanki), tłuszcz do smażenia, bułkę tartą. Do przyprawienia sól, pieprz, curry, imbir. Posiekaną cebulę smażymy na patelni, surowego kalafiora rozdrabniamy w malakserze i wrzucamy do cebuli na patelnię. Kaszę gotujemy, po lekkim wystudzeniu mieszamy z kalafiorem i cebulą, dodajemy płatki, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Formujemy płaskie kotleciki i po obtoczeniu w bułce smażymy je na złoto.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Kalafior- przaśny, czy elegancki? Jak go podać? 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*