Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Impreza przy ognisku. Najlepszy sposób na spotkanie latem

Three friends camping with fire on mountain at sunset

Imprezy przy ogniskach to jeden z najprostszych i najprzyjemniejszych pomysłów na spędzenie czasu z przyjaciółmi. Wybierzcie się w jakieś ładne miejsce za miastem i nadróbcie stracony czas dzięki rozmowom w ciepłym blasku ognia.

 

Rozpalanie ogniska. Jak się za to zabrać?

Ogień nigdy nie powinien pozostawać bez nadzoru. Zanim rozpalicie ognisko, musicie do tego wybrać i przygotować odpowiednie miejsce. Wybierzcie polankę, która jest w miarę płaska i pozbawiona wysokich zarośli. Ognisko powinno znajdować się w miejscu odgrodzonym od trawy, aby ogień nie zajął źdźbeł i nie rozprzestrzenił się tworząc pożar. Następnie znajdźcie i połóżcie w jednym, ustalonym miejscu (ale nie w miejscu, gdzie powstanie ognisko!) gałązki, szyszki oraz grubsze gałęzie. Pamiętajcie, żeby nie urwać gałęzi z drzew. Te, które odpadły strącone silnymi podmuchami wiatru, będą suche. Poza tym nie ma potrzeby niszczyć roślin.

Gdy zbierzecie  drewno, możecie przystąpić do układania stosiku, dzięki któremu Wasze ognisko szybko się zapali i będzie długo, ładnie płonąć. Najpopularniejszym kształtem stosu jest ten przypominający namiot. Najpierw ułóżcie małe gałązki, trochę ściółki i liści, następną warstwę będą stanowiły małe gałązki. Dzięki temu płomień zapali się szybko i przejdzie dalej. Dookoła ściółki i gałązek, ustawcie większe gałęzie – tak, aby tworzyły „namiot” nad pierwszą warstwą. Stos ma mieć kształt ostrosłupa. Pamiętajcie, żeby między gałęziami okalającymi „rozpałkę” były widoczne przerwy – ogień potrzebuje tlenu. Zanim podpalicie ściółkę i gałązki, otoczcie stos kamieniami. W pobliżu musicie mieć też wiadro z piaskiem lub wodą na wypadek gdybyście stracili kontrolę nad ogniem.

Dopiero po zabezpieczeniu paleniska podpalcie ściółkę zapałką, osłońcie jeśli mocno wieje i obserwujcie jak ogień ładnie przechodzi na kolejne warstwy. Nie martwcie się, jeśli nie uda się za pierwszym podejściem! Gdy rozpalanie będzie bardzo uciążliwe, spróbujcie podłożyć pod gałązki trochę papieru.

Co zjeść z ogniska?

Najpopularniejszym „daniem” z ogniska są po prosu kiełbaski pieczone nad ogniem. Jeśli nie posiadacie specjalnych kijków, znajdźcie prosty patyk i naostrzcie jego koniec. Następnie nabijcie na niego kiełbaskę. Warto wcześniej ją lekko ponacinać, żeby nie pękała.

W Stanach Zjednoczonych popularne są duże pianki marshmallow nabijane w ten sam sposób i opiekane, a właściwie „rozpuszczane” przy ognisku. Słodkie pianki możecie przygotować w ramach deseru ;).

Bardzo popularnym daniem (choć nie we wszystkich regionach) są pieczonki czyli danie przygotowywane w dużym, żeliwnym garnku, który jest wkładany bezpośrednio do ognia. Naczynie należy obłożyć kawałkami boczku i liśćmi kapusty. W ten sposób zabezpieczymy jedzenie przed przypaleniem. Do środka należy włożyć pokrojoną kiełbasę, cebulę (w piórka) i ziemniaki (w plasterkach). Wszystko układamy „warstwami”. Niektórzy dodają też marchewkę lub buraki. Całość należy przyprawić solą i pieprzem. Wierzch także przykrywamy liściem kapusty, następnie zamykamy garnek pokrywką, którą dokręcamy. Uwaga! Garnki do pieczonek to naczynia produkowane specjalnie z myślą o tej potrawie. Są żeliwne o grubych ściankach i uchwycie ułatwiającym wyjęcie go z ognia. Nie zastąpicie go żadnym innym naczyniem.

Kolejnym klasykiem są ziemniaczki, które należy owinąć w folię do pieczenia i wrzucić do żaru. Takie ziemniaczki później wyciągami, rozwijamy i „splaszczamy”. Z dodatkiem masła i soli są wyśmienite!

(luśka)

Wróć do kategorii magazyn

Impreza przy ognisku. Najlepszy sposób na spotkanie latem 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

[…] możesz wybrać spływa kajakowy lub poszukać w pobliżu parku linowego. Zajrzyj także do TEGO […]

Dodaj komentarz

*