Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Dzień Chruścików – 11 grudnia

Sweet crisp pastry Angel wings with powdered sugar for coffee

11 grudnia przypada Dzień Chruścików. Może nieco dziwne, ale na pewno pyszne święto. Chruściki, inaczej faworki lub kreple, to tradycyjne chrupkie ciastka przypominające kokardki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i podaje posypane cukrem pudrem. Nikomu nie trzeba mówić jak świętować Dzień Chruścików. Smacznego.

Faworki to tradycyjne, ale nie tylko polskie ciasteczka. Wypiekają je również Niemcy i Litwini. Najczęściej spożywane są zimą np. w czasie karnawału. W wielu polskich domach obowiązkowo jada się je w ostatki lub na tłusty czwartek, zamiast pączków.

Niestety chruściki, podobnie jak pączki, nie należą do dietetycznych przysmaków. Ciasto zawinięte w kształcie kokardki smaży się na głębokim tłuszczu. Gotowe ciastka posypujemy jeszcze cukrem pudrem. Są więc bombą kaloryczną.

Jak przygotować chruściki?

Składniki na ciasto:

  • mąka
  • jaja
  • masło lub margaryna
  • śmietana
  • cukier
  • spirytus (zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)

Gotowe ciasto należy dobrze rozwałkować i pociąć na prostokąty. Następnie po wykonaniu nacięcia zwijamy ciasto w kształt kokardki. Faworki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią.

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*