Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Dzień Chruścików – 11 grudnia

Sweet crisp pastry Angel wings with powdered sugar for coffee

11 grudnia przypada Dzień Chruścików. Może nieco dziwne, ale na pewno pyszne święto. Chruściki, inaczej faworki lub kreple, to tradycyjne chrupkie ciastka przypominające kokardki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i podaje posypane cukrem pudrem. Nikomu nie trzeba mówić jak świętować Dzień Chruścików. Smacznego.

Faworki to tradycyjne, ale nie tylko polskie ciasteczka. Wypiekają je również Niemcy i Litwini. Najczęściej spożywane są zimą np. w czasie karnawału. W wielu polskich domach obowiązkowo jada się je w ostatki lub na tłusty czwartek, zamiast pączków.

Niestety chruściki, podobnie jak pączki, nie należą do dietetycznych przysmaków. Ciasto zawinięte w kształcie kokardki smaży się na głębokim tłuszczu. Gotowe ciastka posypujemy jeszcze cukrem pudrem. Są więc bombą kaloryczną.

Jak przygotować chruściki?

Składniki na ciasto:

  • mąka
  • jaja
  • masło lub margaryna
  • śmietana
  • cukier
  • spirytus (zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu)

Gotowe ciasto należy dobrze rozwałkować i pociąć na prostokąty. Następnie po wykonaniu nacięcia zwijamy ciasto w kształt kokardki. Faworki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią.

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*