Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych

Fotolia_70395560_Subscription_Monthly_M

13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. To jedno z serii dziwnych świąt, które znalazło się w Kalendarzu Świąt Nietypowych. Co oznacza i jak należy świętować Dzień Placków Ziemniaczanych? Na pewno musi być smacznie.

Placki Ziemniaczane to tradycyjna polska potrawa. Niegdyś stawiano je na stołach chłopów, a nie szlachciców. Dziś chętnie jedzą je zarówno biedni, jak i bogaci. Doceniają mistrzowie kuchni i gospodynie domowe. Fenomen tkwi w ich prostocie i smaku, który kojarzy się z dzieciństwem.

Placki Ziemniaczane zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że poświęcono im jeden dzień w roku, ogłaszając 13 listopada Dniem Placków Ziemniaczanych.

Przepis na placki ziemniaczane pochodzi z XVII wieku. Podobno jako pierwsi zaczęli przygotowywać je mieszkańcy Warmii. Z czego powstawały pierwsze placki? Oczywiście z ziemniaków, cebuli i jajek z dodatkiem mąki. Do smaku doprawiano je solą i pieprzem. Placki ziemniaczane były tanim jedzeniem dla chłopów. Często zastępowały im chleb. Z czasem zaczęto serwować je ze skwarkami lub ze śmietaną. Na bogatych stołach polewano je gulaszem na wzór placków po węgiersku. Dziś popularne są obie wersje.

Choć placki ziemniaczane uważane są w Polsce za rodzimą potrawę,  serwują je też inne narody. Chodzi o sąsiadów ze wschodu: Ukraińców, Białorusinów i Rosjan. Lubią je także sąsiedzi z zachodu m.in. Niemcy i Austriacy, którzy  zapożyczyli je do swojej kuchni.

W zależności od regionu podaje się je ze smażoną cebulką, boczkiem, a nawet jabłkami i świeżymi ziołami. Popularnym sposobem jest też serwowanie placków ze śmietaną.  W kuchni żydowskiej, placki ziemniaczane podaje się z kolei z dodatkiem marchwi. Okazuje się,  że ile narodów, tyle sposobów podawania placków ziemniaczanych. Najważniejsze jest to, że za każdym razem smakują dobrze.

Jak świętować Dzień Placków Ziemniaczanych w Polsce? Koniecznie serwując tego dnia na kolację jedną z wariacji tej potrawy. Warto zaprosić na wieczerzę rodzinę lub znajomych, żeby celebrować tradycyjną polską potrawę wspólnie.

Wróć do kategorii magazyn

13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*