Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Risotto – danie na wyjątkową okazję

Risotto with asparagus, parsley and peas in a bowl on a rustic wooden table

Jest pracochłonne, kapryśne, wymaga wielu składników i dobrego sprzętu. Warto jednak podjąć wyzwanie i w domu przygotować idealne risotto! Będzie smakowało, jak we włoskiej trattorii!

Kremowe, rozpływające się w ustach, delikatnie skomponowane smakowo, z pozoru proste, ale w rzeczywistości – bardzo pracochłonne. Jest jednak warte czasu poświęconego w kuchni. Zaproś przyjaciół na risotto, każ im cierpliwie na nie czekać, a po chwili zorientujesz się, że było warto!

Risotto – historia tajemnicza

Historia tego dania nie jest znana – badacze dyskutują, czy przesmażany ryż z dodatkiem tłuszczu, wina, cebuli i parmezanu, a także ewentualnymi dodatkami, przywędrował do Włoch z Chin, Hiszpanii, czy przywieźli je Arabowie. Natomiast pewne jest, że risotto w formie, w jakiej znamy je dzisiaj, rozwinęło się w Lombardii – tam, na północy Półwyspu Apenińskiego, uprawia się specjalną odmianę ryżu – arborio – o krótkich, lekko zaokrąglonych ziarnach i wysokiej zawartości skrobi, umożliwiającej przygotowanie wyjątkowo kremowego dania.

Mieszkańcy Mediolanu lubią przypisywać sobie stworzenie koncepcji risotto, co jest dla nich o tyle łatwe, że risotto alla milanese, z dodatkiem szafranu, rzeczywiście należy do klasyki. Legenda mówi, że danie to jest tak samo wiekowe, jak słynna katedra Duomo w tymże mieście. Ponoć szklarz, barwiąc szafranem witraże do świątyni, upuścił nieco cennej przyprawy do miseczki ryżu. Tak miało powstać najbardziej pomarańczowej risotto we Włoszech.

Sekrety risotta

By przygotować perfekcyjne risotto, potrzebne będą wysokiej jakości składniki: ryż arborio, tłuszcz ( Włosi dzielą się na dwie frakcje: oliwa i masło, najlepiej połączyć obie w skali 1:1), białe, wytrawne wino, cebula i parmezan. Do tego patelnia lub rondel z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką oraz… cierpliwość i czas. Risotto nie znosi pośpiechu i każe sobie poświęcić naprawdę sporo uwagi – gotowanie tej potrawy, to stanie nad patelnią przez 25 minut!

Najczęściej nie poprzestaje się na wersji podstawowej, a dodaje także warzywa, grzyby, mięso i owoce morza. Risotto znakomicie smakuje z krewetkami, mulami, kurczakiem i warzywami, które zachowują jędrność mimo obróbki termicznej, np. z zielonym groszkiem, szparagami, dynią, papryką i cukinią.

O czym pamiętać, smażąc risotto?

Risotto jest naprawdę kapryśnym daniem. Idealnie usmażony ryż, jest miękki, ale nie rozpada się – trudno wychwycić ten moment, gdy jest perfekcyjnie. Z pewnością nie jest to danie dla tych, którzy w kuchni eksperymentują i nie przykładają wagi do czasu przygotowania. Nie jest również dla tych, którzy nie lubią mieszać „w garach” – risotto trzeba mieszać prawie cały czas.

Nie wolno natomiast płukać ryżu przed wrzuceniem go na patelnię. Koniecznie natomiast należy zalewać go gorącym bulionem. Płyn należy dodawać porcjami – po jednej łyżce-wazówce, aż do momentu wchłonięcia całości.

Po otrzymaniu już odpowiedniej konsystencji ryżu, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy masło i parmezan i dajemy daniu jeszcze kilka chwil odpoczynku.

Risotto należy jeść świeże, gorące, nie należy go odgrzewać. Najlepiej smakuje w zestawie ze schłodzonym, wytrawnym, białym winem. Jest więc idealną propozycją na wyjątkową kolację!

(aga)

Czytaj także:

* Zaproś przyjaciół na rozgrzewające zupy

* Dlaczego warto jeść banany?

* Placki warzywne – zdrowe, pyszne i łatwe

* Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu

* Herbaty na odchudzanie – które są skuteczne?

Wróć do kategorii magazyn

Risotto – danie na wyjątkową okazję 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*