Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Risotto – danie na wyjątkową okazję

Risotto with asparagus, parsley and peas in a bowl on a rustic wooden table

Jest pracochłonne, kapryśne, wymaga wielu składników i dobrego sprzętu. Warto jednak podjąć wyzwanie i w domu przygotować idealne risotto! Będzie smakowało, jak we włoskiej trattorii!

Kremowe, rozpływające się w ustach, delikatnie skomponowane smakowo, z pozoru proste, ale w rzeczywistości – bardzo pracochłonne. Jest jednak warte czasu poświęconego w kuchni. Zaproś przyjaciół na risotto, każ im cierpliwie na nie czekać, a po chwili zorientujesz się, że było warto!

Risotto – historia tajemnicza

Historia tego dania nie jest znana – badacze dyskutują, czy przesmażany ryż z dodatkiem tłuszczu, wina, cebuli i parmezanu, a także ewentualnymi dodatkami, przywędrował do Włoch z Chin, Hiszpanii, czy przywieźli je Arabowie. Natomiast pewne jest, że risotto w formie, w jakiej znamy je dzisiaj, rozwinęło się w Lombardii – tam, na północy Półwyspu Apenińskiego, uprawia się specjalną odmianę ryżu – arborio – o krótkich, lekko zaokrąglonych ziarnach i wysokiej zawartości skrobi, umożliwiającej przygotowanie wyjątkowo kremowego dania.

Mieszkańcy Mediolanu lubią przypisywać sobie stworzenie koncepcji risotto, co jest dla nich o tyle łatwe, że risotto alla milanese, z dodatkiem szafranu, rzeczywiście należy do klasyki. Legenda mówi, że danie to jest tak samo wiekowe, jak słynna katedra Duomo w tymże mieście. Ponoć szklarz, barwiąc szafranem witraże do świątyni, upuścił nieco cennej przyprawy do miseczki ryżu. Tak miało powstać najbardziej pomarańczowej risotto we Włoszech.

Sekrety risotta

By przygotować perfekcyjne risotto, potrzebne będą wysokiej jakości składniki: ryż arborio, tłuszcz ( Włosi dzielą się na dwie frakcje: oliwa i masło, najlepiej połączyć obie w skali 1:1), białe, wytrawne wino, cebula i parmezan. Do tego patelnia lub rondel z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką oraz… cierpliwość i czas. Risotto nie znosi pośpiechu i każe sobie poświęcić naprawdę sporo uwagi – gotowanie tej potrawy, to stanie nad patelnią przez 25 minut!

Najczęściej nie poprzestaje się na wersji podstawowej, a dodaje także warzywa, grzyby, mięso i owoce morza. Risotto znakomicie smakuje z krewetkami, mulami, kurczakiem i warzywami, które zachowują jędrność mimo obróbki termicznej, np. z zielonym groszkiem, szparagami, dynią, papryką i cukinią.

O czym pamiętać, smażąc risotto?

Risotto jest naprawdę kapryśnym daniem. Idealnie usmażony ryż, jest miękki, ale nie rozpada się – trudno wychwycić ten moment, gdy jest perfekcyjnie. Z pewnością nie jest to danie dla tych, którzy w kuchni eksperymentują i nie przykładają wagi do czasu przygotowania. Nie jest również dla tych, którzy nie lubią mieszać „w garach” – risotto trzeba mieszać prawie cały czas.

Nie wolno natomiast płukać ryżu przed wrzuceniem go na patelnię. Koniecznie natomiast należy zalewać go gorącym bulionem. Płyn należy dodawać porcjami – po jednej łyżce-wazówce, aż do momentu wchłonięcia całości.

Po otrzymaniu już odpowiedniej konsystencji ryżu, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy masło i parmezan i dajemy daniu jeszcze kilka chwil odpoczynku.

Risotto należy jeść świeże, gorące, nie należy go odgrzewać. Najlepiej smakuje w zestawie ze schłodzonym, wytrawnym, białym winem. Jest więc idealną propozycją na wyjątkową kolację!

(aga)

Czytaj także:

* Zaproś przyjaciół na rozgrzewające zupy

* Dlaczego warto jeść banany?

* Placki warzywne – zdrowe, pyszne i łatwe

* Te rzeczy zazwyczaj kupujesz – zrób je samemu

* Herbaty na odchudzanie – które są skuteczne?

Wróć do kategorii magazyn

Risotto – danie na wyjątkową okazję 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*