Degustacja wina nie musi być nudną imprezą dla profesjonalistów. To doskonały pretekst do spotkania z przyjaciółmi. Zorganizuj w domu prawdziwą degustację wina. Radzimy, jak się przygotować.
Na początku musimy zdecydować jakiego rodzaju degustację chcemy przygotować. Do najpopularniejszych należą degustacje: wertykalna i horyzontalna. Degustacja wertykalna polega na próbowaniu win tego samego producenta, tego samego gatunku, ale z różnych roczników. Z kolei w degustacji horyzontalnej próbujemy win tego samego gatunku i z tego samego rocznika, ale pochodzących z różnych winnic.
Skąd wziąć trunki?
Są dwie szkoły. Organizator degustacji może zapewnić kilka butelek wina i zaprosić gości na degustację. Wtedy warto zostawić szczegóły tzw. rocznik, gatunek i pochodzenie, w tajemnicy, żeby ocena była jak najbardziej wiarygodna. Innym pomysłem jest impreza składkowa. Co to znaczy? Robimy listę win, które potrzebujemy danego wieczoru, po czym każdy z gości przychodzi na imprezę z jedną butelką. Dodatkową atrakcją może być wprowadzenia zrobione przez każdego z gości.
Potrzebne akcesoria
Podczas degustacji oprócz butelek wina goście będą potrzebowali kilku gadżetów. Każdy z nich powinien dostać minimum dwa kieliszki wina: jeden do białego, drugi do czerwonego. Standardowa objętość to 215 mililitrów. Obok kieliszków należy położyć szklankę z wodą do przepłukania ust i miskę na wino. Każdy z gości powinien przynieść ze sobą lub dostać od gospodarzy kartkę i długopis, żeby mógł na bieżąco opisywać swoje spostrzeżenia.
Przebieg degustacji
Gospodarz powinien otworzyć wszystkie wina przed degustacją, żeby zdążyły nabrać powietrza. Dzięki temu będą miały ostrzejszy aromat. Degustację należy zacząć od win białych, by przejść do czerwonych. Zaczynamy od win słodkich, by później pic wytrawne. Nie nalewamy całego kieliszka, tylko wino na spodzie. Podczas degustacji goście powinni oceniać nie tylko walory smakowe wina, ale także jego kolor, zapach i aromat. Wino powinno być klarowne. Jeśli jest mętne, znaczy że jest zepsute. Woń świadczy z kolei o jakości. Dobre wina pozostawiają zapach na dłużej. Smak oceniamy poprzez kompozycję wyczuwając w niej aromat poszczególnych owoców i przypraw.
(maja)