Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Świętuj Międzynarodowy Dzień Pizzy

Eating Pizza. Group Of Friends Sharing Pizza Together. People Hands Taking Slices Of Pepperoni Pizza.  Fast Food, Friendship, Leisure, Lifestyle.

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy w tym roku w czwartek 9 lutego. To świetna okazja, by spotkać się z przyjaciółmi i zjeść wspólnie ten kultowy, włoski placek!

Każdego dnia na świecie sprzedaje się 13 milionów tego najsłynniejszego włoskiego dania! Pizzę kochają wszyscy, bez względu na szerokość geograficzną! Najpopularniejsza jest oczywiście margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś, blisko po 130 latach od tego wydarzenia, jesteśmy bardzo wdzięczni za to fantastyczne danie, które jest wręcz wymarzoną potrawą na spotkania z przyjaciółmi.

Zamówić czy zrobić?

Pizzę najczęściej zamawiamy, gdy nie mamy czasu, siły albo ochoty gotować. Nierzadko jest „ostatnią deską ratunku”, gdyż pizzerie są najdłużej czynnymi lokalami oferującymi dowóz – ba, są nawet takie całodobowe! Jednak teraz, zimą, warto rozważyć, czy jest sens zamawiania pizzy. Prawdopodobieństwo, że przyjedzie kompletnie zimna jest bardzo duże! O wiele lepiej jest przygotować pizzę samodzielnie w domu – wcale nie jest to takie trudne!

Ciasto dla zapracowanych

Sekretem pizzy jest ciasto – są tacy, którzy uważają, że pizzą można nazywać jedynie te włoskie, cieniuteńkie placki. Są też wyznawcy pizzy na cieście grubym, typu amerykańskiego. Przepisy na obie wersje bez trudu znajdziemy w internecie, natomiast zapracowani mogą skorzystać z gotowych ciast – znaleźć je można w formie zrolowanych płatów w lodówkach w supermarketach (obok popularnego ciasta francuskiego). Taki spód wystarczy posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć na nim dodatki, a potem jedynie wstawić do piekarnika.

Czy warto kupić kamień do pizzy?

Ci, którzy pieką sporo, mogą rozważyć także zakup kamienia do wypieku pizzy. To duży, ciężki kawałek najczęściej z gliny szamotowej, który imituje naturalne środowisko, w którym powinna być robiona pizza, czyli gliniany piec opalany drewnem. Kamień wstawia się do piekarnika, nastawia się go na maksymalną temperaturę i przez kilkanaście minut nagrzewa tę nietypową blachę.

Kamień równomiernie rozprowadza ciepło po całej pizzy, a dodatkowo wchłania wilgoć z ciasta. Dlatego ciasto jest bardziej chrupiące od spodu i nie jest wyschnięte na górze. Pizza na kamieniu piecze się ekspresowo – w 5-6 minut! Zalet ma całe mnóstwo, wadę jedną – jest ciężki i dość duży, dlatego warto zastanowić się nad miejscem jego przechowywania.

Co do pizzy?

W kwestii wyboru dodatków, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, pizzerie w całej Polsce oferują naprawdę fantazyjne kompozycje – pizze z owocami, z owocami morza, a nawet z kawiorem.

Zapraszając znajomych, warto wziąć pod uwagę ich gusta kulinarne, a także preferencje i ograniczenia żywieniowe. Jeśli w gronie bliskich jest ktoś chory na celiakię, warto przygotować dla niego pizzę w wersji bezglutenowej. Osoby na diecie beznabiałowej z pewnością docenią użycie sera bez laktozy.

(aga)

Czytaj także:

 

Wróć do kategorii magazyn

Świętuj Międzynarodowy Dzień Pizzy 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*