Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Świąteczne potrawy z twistem

kuchenauslage

Zwykła sałatka jarzynowa, co roku ten sam karp w galarecie i sernik bez wyrazu? Wigilijne potrawy nie muszą być nudne! Sprawdź, jak je podkręcić, by zachwycić gości nowym podejściem do klasyki!

Święta to czas wielkiego gotowania. Spędzamy godziny w kuchni na krojeniu, szatkowaniu, smażeniu i pieczeniu. Tradycyjnie na stole powinno pojawić się 12 klasycznych dań. Ale warto wprowadzić choćby niewielkie urozmaicenia, by zaskoczyć gości i przekonać do świątecznych potraw nawet największych malkontentów!

Nie tylko karp

Jak wigilia – to ryba, jak ryba – to karp. Niekoniecznie! Na stole bardzo elegancko będzie prezentował się oczywiście także łosoś w ciekawiej oprawie, np. w delikatnym sosie cytrynowym albo zapieczony ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Jeszcze bardziej ekskluzywnie będzie, gdy zaserwujemy np. delikatną żabnicę lub małże św. Jakuba. Oba te luksusowe składniki wymagają delikatnego traktowania i same w sobie są tak pyszne, że można je zaserwować niemalże same.

Nie ma jednak powodów, by obrażać się na karpia. Może on świetnie komponować się np. z bardzo świątecznym sosem orzechowym albo z dodatkiem pomarańczy, a nawet… piernika. Warto pobuszować w internecie i poszukać ciekawych przepisów na coś więcej niż karp w galarecie albo prosto z patelni.

Co na obiad świąteczny?

W święta na stole zaczynają królować mięsa. Zamiast tradycyjnej wieprzowiny, wołowiny i drobiu, postaw na bardziej ekskluzywne składniki, np. dziczyznę. Z racji wyższej ceny tego produktu, możesz zdecydować  na mniejsze porcje – w święta nigdy jedzenia nie brakuje, a przecież nie warto nic marnować. Mięso z dzika, sarnina czy polędwica z jelenia, to z pewnością składniki, z których można wyczarować znakomite potrawy. Szczególnie z połączeniu z grzybami, ziarnami jałowca czy rozmarynem.

Warto pomyśleć też o sycącym daniu bezmięsnym. Może cieciorka w sosie korzennym? Aromat pierniczków idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę, a cieciorka zapewnia należytą dawkę witamin, minerałów i substancji odżywczych – a o tym nie powinniśmy zapominać także w święta.

Słodkości na opak

I na finał deser. Jednym z czołowych ciast na święta jest sernik. Robisz krakowski? Zrób nowojorski! Z serkiem kanapkowym, lekki jak piórko i ciekawy w smaku. Modyfikacji serników jest naprawdę mnóstwo – można wybrać wersje bez pieczenia, np. z kokosem, pistacjami, suszonymi śliwkami, nasionami chia czy nawet tak egzotycznymi składnikami jak tapioka czy zielona herbata matcha.

Nie mniej opcji jest przy sernikach pieczonych – tu oprócz bakalii można dodać np. musy owocowe (malinowy, mango), a nawet warzywne – sernik z dyni smakuje naprawdę mistrzowsko! Oprócz podkręcenia masy serowej, warto zadbać także o wierzch – tu można zaserwować np. bezę albo mus na bazie kremówki i żelatyny.

Kolejną propozycją na świąteczny stół może być beza (więcej o korzyściach z upieczenia bezy na święta przeczytasz TUTAJ). Prezentuje się naprawdę imponująco, a prawidłowo wykonana smakuje wyśmienicie. Świetnie skomponuje się z dostępnymi aktualnie owocami cytrusowymi (np. z domowym kremem lemon curd) jak również z innymi „zimowymi” smakami – np. kremem cynamonowym czy różanym.

(aga)

Czytaj także:

Wróć do kategorii magazyn

Świąteczne potrawy z twistem 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*