Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Sernik w roli głównej

międzynarodowy dzień sernika

Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, wesela ani przyjęcia urodzinowego. Jest jednym z najpopularniejszych deserów. Można podawać go na ciepło i na zimno, z lodami lub musem owocowym. Świetnie smakuje też bez żadnych dodatków. Mowa o serniku. Dziś obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. To święto może stać się twoją kulinarną inspiracją.

Zaproś przyjaciół na kawę i zaserwuj im domowej roboty sernik. To ciasto, które smakuje wszystkim. Bez wyjątku. Jest łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Możemy też zaszaleć z dodatkami, dzięki czemu zaskoczymy naszych gości. Sernik nie jest przecież tylko polskim przysmakiem.

Sernik nowojorski

To jeden z najpopularniejszych przepisów na sernik. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjne ciasto, które znamy z kuchni naszych babć. Jest kremowy, dlatego bardziej przypomina deser niż ciasto. Zamiast biszkoptowego czy kruchego ciasta przygotowujemy spód z pokruszonych herbatników. Tak. Nie musimy nawet wyrabiać ciasta. Na spód do nowojorskiego sernika idealnie nadają się polskie herbatniki. Kruszymy je dokładnie i wykładamy spód blachy od ciasta. Dodajemy do herbatników rozpuszczone masło, żeby składniki się połączyły. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serową. Możemy użyć polskiego twarogu i dodać do niego kremowego serka typu philadelphia. Całość pieczemy, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby deser porządnie się schłodził. Polewamy górę polewą lub posypujemy startą czekoladą. Życzymy smacznego.

Sernik po włosku

Na spód wykładamy pokruszone ciasteczka lub przygotowujemy kruche ciasto, takie jak na tartę. Do przygotowania serowej masy, zamiast twarogu używamy serka ricotty i mascarpone. Dodajemy do nich wanilię, skórkę cytrynową, jaja, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wypiekamy. Górę ciasta posypujemy migdałami lub masą owocową. Podajemy z musem owocowym.

Serniki ze świata

W Polsce sernik wiedzie prym wśród wszystkich ciast i deserów. To must have większości przyjęć urodzinowych, imieninowych, czy jubileuszowych. Możemy jednak uatrakcyjnić przepis, który mamy od lat. Znają go też nasi goście.

Możemy szukać inspiracji na świecie. W Niemczech na dno dodaje się zawsze rodzinki. W krajach europejskich podaje się sernik ze skórką cytrynową, owocami leśnymi lub amaretto.

Możemy też dodać do naszego deseru nutę orientu. W jaki sposób? Skorzystać z orientalnych dodatków np. wody różanej, kardamonu i suszonych owoców np. daktyli. Możemy też postawić na tropiki. Zamiast polskich truskawek czy malin, przygotujmy na górę galaretkę z mango, liczy czy papayą.

(maja)

 

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

[…] Sernik w roli głównej Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, wesela ani przyjęcia urodzinowego. Jest jednym z najpopularniejszych deserów. Można podawać go na ciepło i na zimno, z lodami lub musem owocowym. […] […]

Dodaj komentarz

*