Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Proste menu na Walentynki

A delicious plate of shrimp scampi with spaghetti and lemon.

Szukasz inspiracji na walentynkową kolację? Chcesz ugotować proste, a jednocześnie wykwintne dania? Sprawdź nasze propozycje!

Jeśli nie jesteś ani drugą Magdą Gessler, ani Gordonem Ramsay’em, a w kuchni głównie przyrządzasz kanapki i herbatę, nic się nie martw! Możesz przygotować kolację, która zdeklasuje wieczór w restauracji! Serio! Szybko, prosto i ze smakiem!

Elegancka zupa-krem

Wytworna kolacja powinna składać się z przystawki, dania głównego i deseru. Idealną przystawką będzie elegancka zupa-krem. Początkujący kucharze zdecydowanie powinni zacząć od kremu z pomidorów – zimą robi się go z pulpy lub pomidorów z puszki. Najlepiej wybierać pomidory w „zapuszkowane” w całości, szczególnie odmianę pelati – są słodsze i bardzo aromatyczne. Na patelni trzeba przesmażyć na oliwie przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek  i cebulę pokrojoną w kostkę. Na to wylać puszkę pomidorów i podlać połową szklanki bulionu (można zużyć połowę bulionetki lub kostki bez konserwantów). Doprawić solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru lub miodu (koniecznie!) i gotowe! Poradziłby sobie nawet siedmiolatek! Zupę można przyozdobić kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ją tartym żółtym serem albo mini kulkami mozzarelli.

Danie główne – makaron z krewetkami

Nie od dziś wiadomo, że owoce morza to znakomite afrodyzjaki. Warto więc włączyć je w menu kolacji walentynkowej. Zdecydowanie najbezpieczniejszą opcją dla początkującego kucharza będą krewetki – wystarczy kupić mrożone, najlepiej duże, gatunku Black Tiger, rozmrozić, zdjąć ogonki (wystarczy je nacisnąć, a pancerzyk sam zeskoczy). Przygotowanie tego makaronu zajmuje tyle, ile potrzebują kluski, by się ugotować – nie więcej niż 12 minut! Na dużą patelnię należy wlać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekane szalotki oraz czosnek. Dodać krewetki i smażyć przez chwilę, ale nie za długo, by nie zrobiły się gumowate. Następnie należy je podlać białym winem i zwiększyć ogień, by alkohol szybko się zredukował.  Po zdjęciu z kuchni, należy dodać nieco masła i posypać całość świeżą natką pietruszki – gotowe! Pyszne, eleganckie danie dosłownie w 10 minut – to możliwe!

Beza na deser

Zwieńczeniem kolacji może być elegancki i klasyczny deser Eton Mess, czyli połączenie słodkiej bezy, bitej śmietany i owoców. Całość podawana jest w pucharku lub wysokiej szklance. Mało wprawni cukiernicy mogą kupić gotowe małe beziki w cukierni, a w domu jedynie ubić śmietanę – pamiętaj! Musi mieć co najmniej 30% tłuszczu i być dobrze schłodzona – co najmniej przez 12 h w lodówce. Bitą śmietanę miesza się z pokruszonymi bezami i świeżymi owocami – np. malinami, truskawkami lub borówkami.

I w ten oto sposób nawet osoba, która ma w kuchni „dwie lewe ręce” poradzi sobie z wykwintną kolacją walentynkową!

(aga)

Czytaj także:

 

Wróć do kategorii magazyn

Proste menu na Walentynki 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*