Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Podaj kwitnące potrawy. Pomysły na dania z jadalnymi kwiatami

dania z jadalnymi kwiatami

Przygotowujesz przyjecie? Chcesz zabłysnąć przed przyjaciółmi, szefem lub kontrahentami? Nic tak nie zachwyci gości, jak dania przyozdobione jadalnymi kwiatami. Lato sprzyja tego typu przedsięwzięciom nie tylko ze względu na przyjemną pogodę, ale także łatwy dostęp do jadalnych kwiatów, które pozwolą ci szybko podbić serca zaproszonych gości.

Przepięknie wyglądają, świetnie smakują i dostarczają naszemu organizmowi dawkę witamin. Do jedzenia kwiatów nikogo nie trzeba przekonywać. Choć jesteśmy bardziej przyzwyczajeni by podziwiać je w wazonie, zamiast kroić na talerzu, to z pewnością spodoba nam się ta nowa kulinarna moda.

Najlepszą porą na przygotowanie kwiatowego menu jest oczywiście wiosna i lato. Jadalne kwiaty kwitną w Polsce do końca sierpnia, dlatego przygotowując letnie przyjęcie z łatwością możemy oprzeć menu na świetnie wyglądających kwiatach o niezwykłych walorach smakowych.

Jaki gatunek wybrać? Na naszym talerzu nie mogą wylądować pierwsze lepsze kwiaty, które rosną w ogródku. Zanim zabierzemy się do przygotowania letniego menu warto zapoznać się z listą jadalnych kwiatów i pomysłami na ich wykorzystanie. My polecamy sałatkę z dodatkiem kwiatów stokrotek, mleczy i bratka ogrodowego. Mlecz idealnie nadaje się także do zrobienia na jego bazie likieru lub nalewki. Z kolei stokrotka pospolita i bratek ogrodowy to smaczny dodatek tortów i deserów. Kwiat cukinii możemy zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć bułką tartą i zanurzyć w rozgrzanym oleju, z kolei kwiat nasturcji należy zamrozić w lodzie i podawać, jako dodatek do napojów. Z kwiatu róży możemy przygotować galaretkę, konfiturę lub syrop.

Skąd wziąć kwiaty? Z przydomowego ogródka lub sklepu ze zdrową żywnością. Nie zrywajmy kwiatów z przydrożnych trawników ani osiedlowych skwerów, ponieważ mogą być zanieczyszczone. Jeśli zasmakujemy w jadalnych kwiatach, a nie mamy ogrodu, możemy posadzić kilka gatunków w doniczkach.

Trujące gatunki? Nie każdy kwiat może wylądować na naszym talerzu. Są gatunki trujące, których powinniśmy się wystrzegać: azalie, chryzantemy, różaneczniki, konwalie, oleandry. Uważajmy także na kwiaty, które mogły zostać opryskane sztucznym nawozem.

(oliwer)

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*