Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Perfekcyjne weselne menu

Served for a banquet table. Wine glasses with napkins, glasses and salads.

Ma być pysznie, sycąco, ale też modnie i elegancko – wybór weselnego menu wcale nie jest łatwy. Czy postawić na tradycję, czy zdecydować się na nowoczesność?

Przyjęcie weselne powinno być perfekcyjne – upamiętnia bardzo ważny dzień, często jest największym wydarzeniem w życiu. Nic dziwnego, że pary młode chcą, by wesele było niezapomniane, a goście bawili się znakomicie. By tak się stało, wszystko musi być dopięte na ostatni guzik, a jedzenie zaplanowane do ostatniego listka pietruszki 

Kotlet dla babci, łosoś dla młodych

Na pierwsze danie rosół, potem schabowy, dalej dewolaj i kotlet pożarski. Później barszcz z krokietem, a na koniec żurek lub gulaszowa. Tak dość często prezentuje się weselne menu. Nudno? Sztampowo? Może i tak, ale doświadczeni organizatorzy wesel zawsze przypominają: pamiętajmy o gościach. Ci z reguły są w różnym wieku i o ile nastoletniej kuzynce przypadłby do grillowany łosoś, o tyle starsza część rodziny, mogłaby się w tej nowoczesności nie odnaleźć.

Rosół rzeczywiście powinien pojawić się jako pierwsze danie, gdyż jest to zupa treściwa i od pokoleń uważana za najlepszy „podkład” do napojów z procentami. A przecież nie chodzi o to, żeby goście przeholowali z alkoholem, tylko o to, by szampańsko bawili się do białego rana.

Jeśli nie chcecie, by goście czekali, aż kelnerzy rozniosą talerze z zupą, zdecydujcie się na elegancką, małą przystawkę – np. tartinkę z łososiem lub miniporcję sałaty. Coś na ząb docenią zwłaszcza przyjezdni goście.

Nowości – na bocznym stole

Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich czymś innowacyjnym, wyjątkowym, warto zastanowić się nad bocznym stołem. Najczęściej jest to miejsce na straganik pt. „Wiejskie jadło”, gdzie można zjeść naturalne wędliny, pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem oraz napić się bimbru. Ale na eleganckim przyjęciu swojski kącik pasuje jak kwiatek do kożucha! Sprawdzi się natomiast stół np. z sushi lub rybami i owocami morza. Z tym ostatnim – ostrożnie, jeśli planujecie wesele w środku lata: ryby, a już w szczególności owoce morza mogą nie przetrzymać wielogodzinnego upału poza lodówką.

Różnorodność i możliwość wyboru

To, co ważne przy wybieraniu weselnego menu to różnorodność. Pamiętaj: jeśli na pierwsze danie zaserwowano drób, drugim ciepłym posiłkiem niech będzie np. bardzo elegancka i wytworna dziczyzna.
Można też zdecydować się na popularną na innych imprezach rodzinnych opcję, czyli mięso i dodatki na półmiskach. Wówczas goście mają wybór – zarówno jeśli chodzi o to, co jedzą, jak i to jak duże porcje sobie życzą. Nic się nie marnuje, bo każdy nakłada sobie tylko to, co chce.

Goście na specjalnej diecie

Coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie do swojego menu przeróżnych restrykcji żywieniowych. Sporo osób przechodzi na wegetarianizm i weganizm, coraz więcej jest przypadków nietolerancji laktozy i glutenu. Należy uszanować decyzje innych i zapewnić im alternatywne dania główne. Co ważne! Dość powszechnie uważa się, że wegetarianie nie jedzą tylko mięsa. Nie jedzą również ryb, więc nawet najbardziej elegancki łosoś nie uszczęśliwi osoby na takiej diecie.

Warto dowiedzieć się o preferencje dietetyczne swoich bliskich i przekazać je menedżerowi restauracji, w której organizujemy wesele.
(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Perfekcyjne weselne menu 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*