Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Moja pierwsza Wigilia – jak się za to zabrać

Fot. fotolia

Wigilia to naprawdę spore przedsięwzięcie, dlatego trzeba odpowiednio się do niego przygotować. Debiutujący organizatorzy świątecznej kolacji muszą wszystko dobrze zaplanować i opracować plan działania.

Jak przygotować na raz 12 potraw, posprzątać mieszkanie, zapakować prezenty i ogarnąć samego siebie? Spokojnie! Wszystko da się zrobić perfekcyjnie, sekret tkwi w odpowiedniej organizacji.

Na początku warto harmonogram działań – co i kiedy przygotować. Rozłożyć gotowanie w czasie – część potraw można przygotować z wyprzedzeniem. Niektóre wręcz – jak choćby pierniki – nawet z kilkutygodniowym. Potrzebny przepis? Czas sięgnąć po najstarszą książkę kucharską w rodzinnym domu albo zeszyt z przepisami po babci. Nie ma nic takiego? Spokojnie! Od czego jest internet?

Sekret dobrych, aromatycznych pierniczków tkwi w przechowywaniu. Początkowo, zaraz po upieczeniu, mogą wydawać się twarde. Jednak wcale nie znaczy to, że się nie udały – na kilka dni należy włożyć je do metalowego bądź plastikowego pojemnika, gdzie zmiękną i jeszcze lepiej „przejdą” aromatycznymi przyprawami.
Jeśli chodzi o słodkości, zamiast porywać się na makowce i serniki, lepiej zrobić świąteczne ciasteczka. Np. austriackie basler brunsli – ciasteczka kakaowo-korzenne czy pepperkakor ze Szwecji. Świąteczne aromaty to także imbir, orzechy, bakalie i cynamon.

Efektownym, a prostym wypiekiem są również rogaliki. Sekret tych idealnych, tkwi w odpowiednio pokrojonych trójkątach, z których zwija się rogale. Im bliżej im do trójkątów równobocznych, tym łatwiej się je roluje. Pamiętajcie także, by nie przesadzać z ilością farszu – jeśli będzie go za dużo – nieestetycznie wypłynie na zewnątrz podczas pieczenia.

Jeśli chodzi o dania wytrawne, tu również można rozłożyć przygotowania w czasie. Jedną z najpopularniejszych potraw świątecznych – bigos, czy w wersji wigilijnej – kapustę z grzybami, można przygotować nawet tydzień wcześniej. Jeśli temperatura za oknem będzie nie wyższa niż 5 st., spokojnie można trzymać go na balkonie – spory garnek nie będzie zajmował miejsca w lodówce. A to, przed świętami jest na wagę złota.

Jeśli chodzi o świąteczną zupę, warto postawić na grzybową, ale np. w eleganckiej formie kremu z borowików. Z prostszych potraw z pewnością można wymienić jeszcze barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami i różne rodzaje śledzi.

Jeśli możecie i chcecie zaszaleć, dobrze będzie wypróbować odważniejszy przepis na pierogi, np. z łososiem albo ze szpinakiem. Pytanie tylko, czy rodzina zaakceptuje taką awangardę na świątecznym stole. Na pewno możesz usmażyć karpia – to żadna filozofia. Jeśli bliscy nie są zbyt przywiązani do tradycji, można postawić też na inne ryby – np. na dorsza ze szpinakiem pod beszamelem lub łososia w sosie cytrynowym – to proste, wykwintne i eleganckie dania, które z pewnością wypada podać na eleganckiej uroczystości.

(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Moja pierwsza Wigilia – jak się za to zabrać 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*