Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Menu degustacyjne, czyli małe dzieła sztuki na talerzu

menu degustacyjne

Kulinarna podróż po świecie smaków, zapachów i form. W swojej ofercie ma je coraz więcej restauracji. Pozwalają zaprezentować kunszt kucharza i autorskie dania restauracji. Mowa o menu degustacyjnym, czyli kilkudaniowym posiłku, który pozwala poznać nowe smaki, faktury i formy. Chodzi o to, żeby jeść, a nie się najeść.

Trend na wprowadzenie menu degustacyjnego do karty dań restauracji przywędrował do nas z Zachodu. To świetna okazja do zaprezentowania kunsztu i pomysłowości kucharza. Dla klientów to możliwość poznania kuchni danej restauracji i spędzania czasu w gronie przyjaciół. Taki posiłek trwa zdecydowanie dłużej, niż standardowa kolacja składająca się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Kolacja w postaci menu degustacyjnego potrafi trwać kilka godzin. Ile dań zawiera menu degustacyjne? To zależy od restauracji. Najczęściej na menu składa się od pięciu do dziewięciu dań. Do posiłków podawane są lampki wina dobranego specjalnie do serwowanych dań.

Najpierw na stole pojawiają się przystawki. To dania dosłownie na dwa kęsy. Później serwowana się zupa, czasem pasztet i danie z ryb lub owoców morza. Danie główne najczęściej składa się z mięsa. Na końcu podawany jest deser.

Menu degustacyjne przygotowuje zawsze szef kuchni danej restauracji. To popis jego kulinarnych możliwości. Najczęściej powstaje na bazie ekskluzywnych i niekoniecznie regionalnych produktów. Jakich? W menu degustacyjnych polskich restauracji znajdziemy potrawy m.in. z grasicy, polików wołowych, turbota, szparagów i jagnięciny.

Gdzie można zamówić menu degustacyjne? W najlepszych restauracjach w każdym dużym mieście. Ceny podstawowej wersji zaczynają się od 200 zł. Jeśli zechcemy skorzystać z karty win cena za osobę może wzrosnąć nawet dwukrotnie.

(oliwer)

Wróć do kategorii magazyn

Zagłosuj

Dodaj komentarz

*