Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Król ciast – sernik. Niech będzie oryginalny

międzynarodowy dzień sernika

Na wielu świątecznych stołach zagości sernik – jedno z najpopularniejszych ciast, uwielbiane od pokoleń. Jednak nie musi być to zwykłe ciasto z twarogu z dodatkiem rodzynek. Warto poeksperymentować i zaskoczyć swoich gości wyjątkowym wydaniem tego wypieku.

Moda na serniki chyba nigdy nie minie. Polacy kochają to ciasto miłością bezgraniczną. Nieważne, czy to klasyczny, zbity sernik krakowski, czy lekki jak piórko sernik nowojorski. Niektórzy nie wyobrażają sobie rodzinnego obiadu bez tego ciasta, inni przygotowują go tylko na wyjątkowe okazje. Jedno jest pewne – nie ma chyba drugiego takiego ciasta, które pozwala na tak wiele modyfikacji. Sprawdź, jak najlepiej urozmaicić sernik, by na długo został w pamięci gości.

Sernik z owocami

Najprostszym sposobem jest stworzenie sernika owocowego, np. jagodowego, malinowego czy mango. Jesienią można również poeksperymentować i upiec sernik z dynią. Dodając owoce, warto jest zmiksować na gładką masę, a np. w przypadku malin czy innych owoców z pestkami – dodatkowo przecedzić przez sitko. Ważną zasadą jest, że zdecydowana większość owoców jest słodka, więc należy bardzo ostrożnie dodawać cukier do masy. Dodane owoce mogą niekiedy wydłużyć czas pieczenia ciasta, ale pamiętajmy – sernik jest gotowy, gdy brzegi są zarumienione, a środek odrobinę płynny. Z reguły zajmuje to ok. 1-1,5 godziny. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie chłodzimy, najlepiej przez całą noc w lodówce. UWAGA! Musi być szczelnie zamknięty, gdyż sernik, jak mało które ciasto, „chłonie” wszelkie zapachy z lodówki.

Bajeczne polewy

Słodki kajmak, orzeźwiająca frużelina, delikatny likier czy poprawiająca nastrój czekolada? Nawet zwykły sernik nabierze charakteru, jeśli przygotujemy do niego ciekawą polewę. Bazowy sernik bez dodatków znakomicie skomponuje się z przeróżnymi smakami. Ciasto można polać tuż przed podaniem (niepokrojone) albo podać sosy w maleńkich naczyniach każdemu gościowi osobno. Ciekawym urozmaiceniem imprezy może być również podanie kilku wersji polewy i zachęcenie do degustacji i poszukania ulubionego smaku.

Ptasie mleczko czy beza?

Ci, którzy mają więcej ambicji i czasu, zamiast polewy mogą pomyśleć nad nietypowym wykończeniem – np. warstwą pianki, bezy, galaretki, a nawet cukrową skorupką a’la crème brulee.

Bardzo ciekawie smakują również serniki połączone z innymi ciastami, np. sernikobrownie.

Natomiast na imprezie bez zasiadania, ze szwedzkim stołem, znakomicie sprawdzi się sernik w formie małych babeczek, pieczony w papilotkach od muffinów. Takie mini serniczki również można przyozdobić dowolnymi dodatkami, a nawet kremem, na wzór cupcakes.

(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Król ciast – sernik. Niech będzie oryginalny 5.00/5 (100.00%) 5 głosów

Dodaj komentarz

*