Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Kanapki na imprezie? Zrób to dobrze!

Bruschetta with tomato,black olives,capers and sauce pesto on a rustic background.

Czy wypada podać gościom kanapki? Można! I w dodatku można to zrobić w sposób elegancki i stylowy. Szczególnie atrakcyjne i smaczne są pomysły Włochów na tego typu przekąski. Podpowiadamy, jak podać kanapki i nie popełnić faux pas.

Kanapki w eleganckim stylu? To możliwe! Panini, crostini, bruschetta. Włosi na smacznych przystawkach znają się jak nikt! Ale spróbować warto też wersji meksykańskiej lub wschodnich inspiracji i pieczywo podać z aromatycznym humusem. Poznaj nasze propozycje.

Crostini

To małe kanapeczki, które wyglądają uroczo i pełnią rolę  przekąski. Robi się je z białego pieczywa lub ciabatty nasmarowanej oliwą i czosnkiem. Na wierzch można położyć wszystko, byle były to świeże produkty wysokiej jakości. Najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw. Mozarella, pomidory, dojrzewające szynki- z tego słyną Włochy i te produkty świetnie sprawdzają się na crostini. Można je przyprawić pesto zielonym lub czerwonym. Ale możne też postawić na polskie smaki- kaszankę pieczoną i jabłko, oscypek z żurawiną. Wystarczy ruszyć głową.

Bruschetta

Tę przystawkę robimy z pieczywa żytniego na zakwasie. Pieczywo należy upiec w piekarniku na złoto, a następnie natrzeć ząbkiem czosnku. W misce przygotowujemy pomidorowe nadzienie. Najlepiej, by pomidory obrać ze skórki o pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Pokrojone w kostkę pomidory przyprawiamy oliwą, pieprzem, solą, octem balsamicznym, świeżą bazylią. Taki „farsz” umieszczamy na grzankach i w takiej formie podajemy. Wariacje bruschetty mogą być rozszerzone o oliwki, cebulkę czy inne składniki.

Panini

To kanapka podawana na ciepło, złożona najczęściej z dwóch połówek ciabatty i opieczona w opiekaczu. Bułkę należy przekroić, posmarować masłem lub skropić oliwą, na obu połówkach położyć ser a między nimi składniki- wędlinę dojrzewającą, warzywa, rukolę lub inne zielone liście, pastę z ciecierzycy, pesto, czy cokolwiek nam przyjdzie do głowy. Panini opiekamy dociskając do patelni lub w dwustronnym opiekaczu do uzyskania koloru złotego z wierzchu i momentu aż ser w środku się stopi. Nie wolno zapiekać kanapki za długo, aby warzywa nie straciły świeżości.

Kanapka po meksykańsku

Quesadilla to kanapka po meksykańsku wykonana z dwóch tortilli „zgrzanych” ze sobą i pokrojonych na poręcze trójkąty. Jedną tortillę umieszczamy na patelni posmarowanej oliwą, na niej kładziemy tarty ser (mozarella, cheddar, oaxaca lub inny), mięso, warzywa (np. kukurydza, fasola czerwona, papryka krojona w kostkę). Wszystko przykrywamy drugą tortillą i przyciskamy pokrywką. Podgrzewamy do zarumienienia i rozpuszczenia się sera. Podajemy na ciepło.

(kejt)

Wróć do kategorii magazyn

Kanapki na imprezie? Zrób to dobrze! 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*