Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Jak wymawiać trudne nazwy potraw?

portate da ristorante

Wspólne wyjście do restauracji, jedzenie i picie to naturalnie ogromna przyjemność, ale dla niektórych z nas prawdziwym wyzwaniem może stać się… menu. Wszechobecne obcojęzyczne nazwy potraw mogą okazać się problemem dla nieznających języka. Jak się nie skompromitować w towarzystwie, czyli jak właściwie wymawiać nazwy dań? Podpowiadamy!

Restauracji serwujących dania kuchni francuskiej, włoskiej, meksykańskiej czy hiszpańskiej nie brakuje. Nie brakuje też dziwacznych nazw potraw, które nie wszyscy umieją właściwie wymawiać. Czasami oprócz tego, że nie umiemy wymówić samej nazwy, nie bardzo wiemy też, czym jest dana pozycja w menu. Wtedy najłatwiej tego po prostu nie zamawiać, ale może jednak to coś dobrego, czego warto spróbować? Poznajmy więc tajemnicze potrawy i ich nazwy!

Lasagne – wym. lazanje. Potrawa ta pochodzi z Włoch. To danie przygotowywane na bazie makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera. Danie podawane jest na gorąco.

Spaghetti bolognese – wym. spagetti bolonieze lub bolonjese. To długi makaron z mięsnym sosem, pochodzącym z włoskiego miasta Bolonii. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: od dwóch do czterech godzin. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bruschetta – wym. brusketta. To po prostu grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.

Caprese – wym. kapreze. Rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych oliwą, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.

Gnocchi – wym. niokki. To rodzaj włoskich klusek podobnych do naszych kopytek.

Tagliatelle – wym. taljiatelle. To klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek.

Prosciutto – wym. prosziutto. Rodzaj włoskiej szynki, która zanim trafi na rynek musi dojrzewać przez kilka miesięcy.

Carpaccio – wym. karpaczo. Danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, dziś również z cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. To bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

Pancetta – wym. ponczetta. Rodzaj suszonego zwijanego boczku. Focaccia – wym. fokaczia. To rodzaj włoskiego pieczywa, będącego podstawą pizzy.

Foie gras – wym. fłagra. Pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Foie gras serwuje się na ciepło: pokrojone na plastry i usmażone na tłuszczu kaczym lub gęsim, albo w formie pasztetu; na zimno.

Camembert – wym. kamąber. Tłusty, łagodny, miękki ser z mleka krowiego produkowany w małych krążkach, z białawą pleśnią.

Roquefort – wym. rokfor. Ostry ser owczy, niebieskawy, wyrabiany we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon.

Ratatouille – wym. ratatuj. Jarskie danie prowansalskie. Opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.

Tartiflette – wym. tartiflet. Francuska zapiekanka z ziemniaków, cebuli i boczku, z serem ( w oryginalnej wersji z serem reblochon).

Fondue – wym. fądu. Potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.

Quiche – wym. kisz. To popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego (ale i mięsnego) zalanego jajeczno-śmietanową masą i zapieczony.

Anchois – wym. ąszła. Francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku. Anchois są słone i pikantne, dlatego używa się ich w niewielkich ilościach, jako dodatku do farszów mięsnych i rybnych, pizzy czy sałatek, do nadziewania oliwek oraz do past kanapkowych i dań z makaronem.

Crème brûlée – wym. krem bruli. Deser przygotowywany na bazie kremu z jajek, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą karmelu.

Paella – wym. paeja. Potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. W zależności od odmiany, paella może zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie.

Gazpacho – wym. gaspacio. Hiszpańska zupa podawana na zimno. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.

Fajitas – wym. fahitas. Sztandarowa potrawa kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. W restauracjach mięso podawane jest często z cebulą i papryką.

Enchiladas – wym. encziladas. Meksykańskie placki tortilli z wytrawnym, ostrym nadzieniem, zawinięte w rurki i zapiekane warstwowo w żaroodpornym naczyniu.

Guacamole – wym. głakamole (lub łakamole). Meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.

Quesadillas – wym. kesadijas. Danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem.

Wróć do kategorii magazyn

Jak wymawiać trudne nazwy potraw? 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*