Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Imprezowe dania z jabłkami

Jabłka

Szukasz pomysłu na imprezowe menu? Chcesz zaskoczyć gości i szukasz myśli przewodniej, produktu, który połączy wszystkie elementy menu w jedną, pyszną całość? Postaw na jabłko. Sezonowe, pyszne dania z dodatkiem jabłek na pewno zasmakują gościom.

Niewiele jest na świecie osób, które nie lubią jabłek. Nawet jeśli nie przepadają za ich deserowym wcieleniem lub nie lubią ich chrupać na surowo, mogą zagustować w ich wytrawnym wcieleniu. Dania z dodatkiem jabłek mają jeszcze jedną zaletę- są niedrogie i bezpretensjonalne. A dziś właśnie tak się gotuje- prosto, sezonowo i z odniesieniem do tradycji

Przystawka

Niepozorne jabłko zaskoczyć nas może, gdy skarmelizujemy je i połączymy z podrobami czy kaszanką. Jeśli puścimy wodze fantazji z tych prostych składników wyczarujemy pyszne, ekskluzywne danie. Wystarczy nam dobrej jakości miks sałat- najlepiej ze świeżym szpinakiem lub rukolą. Postawny raczej na sałaty liściaste, nie twarde odmiany jak sałata lodowa czy radicchio. Jabłka należy obrać, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło, po czym wsypujemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Gdy to nastąpi dodajemy jabłka, które obtaczamy z obu stron w karmelu i chwilę pozostawiamy na patelni aż zmiękną. Wątróbkę drobiową należy smażyć krótko na gorącej patelni tuż przed podaniem, bo inaczej będzie twarda. Przed smażeniem warto wątróbkę dokładnie umyć, obrać z błonek i pomoczyć w mleku. Przed smażeniem dobrze ją osuszyć. Można, ale nie trzeba obsypać mąką. Na sałatę wykładamy jabłka i wątróbkę, dodać warto jeszcze pestki granatu i dressing do smaku (pasuje na przykład miodowo-musztardowy), jeśli szukamy jakiegoś mniej pospolitego dodatku- sprawdzi się koper włoski. Tą samą wersję sałaty przygotować możemy z plastrami grillowanej kaszanki. Ona również doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi smakami. Sałatę podajemy według uznania- z bagietką lub tostowanym pieczywem.

Danie główne

Wątróbka w cydrze z jabłkami. Brzmi smacznie, ale smakuje jeszcze lepiej. Jabłka karmelizujemy jak wcześniej. Polędwiczki umyte i oczyszczone oraz przyprawione smażymy krótko z jednej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Po przewróceniu podlewamy octem jabłkowym i chwilę dusimy dodając jeszcze posiekaną szalotkę. Następnie dolewamy cydr i słodką śmietankę, doprawiamy sos do smaku, a gdy polędwiczki będą gotowe, obkładamy je jabłkami. Wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Warto użyć jeszcze natki pietruszki, by dodać daniu koloru. Takie mięso świetnie pasuje do półfrancuskich kluseczek lub pieczonych ziemniaków i surówki z marchwi z imbirem oraz pomarańczą. Alternatywą dla polędwiczek może być klasyka- polskiej kuchni, czyli kaczka z jabłkami. Przepis znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej.

Deser

Czym byłaby polska kuchnia bez szarlotki? Jej wersji jest co nie miara- klasyczna z kruszonką, ale i zdrowsza- owsiana, amerykański apple-pie, a może francuska tarta tatin? Można również spróbować samemu wykonać lody jabłkowo cynamonowe z rodzynkami. Będą świetnie smakować ze szklanką cydru na koniec kolacji.

(kate)

Wróć do kategorii magazyn

Imprezowe dania z jabłkami 5.00/5 (100.00%) 8 głosów

Dodaj komentarz

*