Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Hummus, falafel i baklava – bliskowschodnie pyszności idealne na imprezę

imprezenty dania z bliskiego wschodu na imprezę

Tradycyjne dania z Izraela, Libanu czy Jordanii idealnie nadają się na przyjęcia. Są nie tylko zdrowe i modne, ale także proste w przygotowaniu i… niedrogie!

To nie musi być tematyczne przyjęcie organizowane po powrocie z wycieczki do Tel-Avivu czy Bejrutu. Dania bliskowschodnie będą oryginalnym uzupełnieniem menu każdej imprezy – zarówno w gronie rodziny, jak i znajomych. Od czego zacząć?

Ciecierzyca dobra na wszystko

Cieciorka jest podstawą dwóch najpopularniejszych dań bliskowschodnich: hummusu i falafela. Ten pierwszy to pasta z ciecierzycy, drugi – wegańskie kotleciki. Samar Khanafer, córka Polki i Libańczyka, uczestniczka III edycji Masterchefa, zdradza, że aby zrobić aksamitny, puszysty hummus należy zadbać o składniki dobrej jakości: ciecierzycę, pastę sezamową tahini, czosnek, cytrynę i przyprawy. – Ważne, by nie dodawać do hummusu sody, jak jest w przypadku past kupnych. Drugim sekretem jest użycie wody z gotowania cieciorki – mówiła Samar podczas promocji swojej debiutanckiej książki w łódzkim Empiku.

Hummus to mazze – arabska przystawka, dlatego tak idealnie nadaje się na przyjęcia, również te w formie szwedzkiego stołu. Wystarczy podczas do niego chipsy, chrupkie pieczywo czy grissini, a goście będą zachwyceni.
Nieco więcej uwagi wymagać będzie zrobienie perfekcyjnego falafela, czyli kotletów z cieciorki. Nie trzeba jechać ani na Bliski Wschód, ani do artystycznych dzielnic Berlina, by zjeść pyszny falafel. Warto testować różne wersje tego przysmaku w domu. I znów rady od Samar: falafel robimy z surowej (suszonej) cieciorki. Nigdy nie gotowanej, ani z puszki. Namaczamy cieciorkę dzień wcześniej (najlepiej na noc). Tym razem dodajemy odrobinę sody, która nie tylko spulchni masę, ale także przyspieszy proces smażenia.

Falafel jest zdrowym, poręcznym i arcymodnym fingerfoodem. Wegański i bezglutenowy – idealny na dzisiejsze czasy!

Dolma – winogrono inaczej

Dolma to minikrokieciki z liści winogron. Niektórzy używają określenia „gołąbki”, jednak nie odzwierciedla ono największej siły tego dania – jego niewielkich rozmiarów. Idealnie zmieści się w dłoni nawet dziecka. W kiszone liście winogron zawijamy ryż z przyprawami w sosie pomidorowym. To danie proste, ze względu na zwijanie ruloników, nieco bardziej pracochłonne, ale równie efektowne i oryginalne. Z pewnością znajdzie swoich fanów wśród wegetarian, ale powinno posmakować również mięsożercom.

Baklava – słodkie zakończenie

Nie ma chyba osoby, która będąc na wyjeździe np. w Turcji czy Chorwacji, nie spróbowała baklavy. Cudownie słodki deser z ciasta filo, orzechów włoskich, miodu i cynamonu jest kultową słodkością w tamtym rejonie. Na przyjęciu sprawdzi się jego formuła małych kwadracików, ale ze względu na duże ilości płynnego miodu, warto w okolicy pozostawić kilka serwetek dla gości. Baklava będzie iście królewskim zwieńczeniem każdego przyjęcia.

(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Hummus, falafel i baklava – bliskowschodnie pyszności idealne na imprezę 5.00/5 (100.00%) 5 głosów

Dodaj komentarz

*