Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Gdy goście są już w drodze. Przepisy na szybkie przekąski

tarta przekąski impreza

Goście już jadą, a ty, nie masz czasu na przygotowanie kolacji? Wypróbuj przepisy na smaczne przekąski, które przygotujesz, gdy pojawić się mają niezapowiedziani goście.

Nieplanowana impreza, znajomi wpadają do ciebie po pracy, a ty nie wiesz, czym ich poczęstować? Wypróbuj nasze przepisy na super-szybkie, ale efektowne przekąski.

Tarta na cieście francuskim

Zawsze warto mieć w domu gotowe ciasto francuskie, bo można z niego wyczarować smaczne, szybkie i eleganckie przekąski. Nadaje się zarówno do dań deserowych jak i do wytrawnych. Szybką tartę cebulową zrobimy dosłownie w kilka minut. Wystarczy wyciągnąć ciasto z lodówki lub zamrażarki i wyłożyć je na blaszkę zawijając brzegi, na ciasto wykładamy podsmażoną cebulę oraz wędzony boczek, całość zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną (proporcja 2 jajka na filiżankę słodkiej lub kwaśnej śmietany). Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy tartym serem (można pominąć), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Podobnie postępujemy z tartą szpinakową- świeży szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku, dodajemy ser pleśniowy typu Lazur czy Gorgonzola.

Szukasz inspiracji? Znajdziesz je w książce kucharskiej „Imprezowe przekąski”

Cebulowe krążki i smaczne dipy

Cebulowe krążki to świetna przekąska do piwa, którą wyczarujemy praktycznie z niczego. Składniki do tego dania zwykle mamy w lodówce. Wystarczy cebula, mleko, jajka, mąka i olej.

Cebule kroimy w plastry tak, aby powstały krążki. Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki, lecz nieco gęstsze i przyprawiamy je solą, pieprzem, czerwoną papryką lub innymi przyprawami, które lubimy. W garnku rozgrzewamy olej. Krążki zanurzamy w cieście i smażymy na złoto. Wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar oleju. Do krążków warto przygotować szybkie sosy, które świetnie się nadadzą również do kukurydzianych czipsów w stylu meksykańskim. Pomidorową salsę przygotujemy w blenderze z pomidorów, oliwy, czosnku i cebuli. Guacamole z awokado również zmiksujemy w kilka chwil (warto dodać czosnek i sok z cytryny). Dip serowy przygotujemy rozpuszczając w rondelku serek topiony z odrobiną śmietanki (dodać można pikantną papryczkę, drobno posiekaną).

Coś do kawy

A co, gdy wpaść ma ciocia czy babcie na kawę? Ekstra szybki deser będzie w sam raz na taką okazję. Wystarczy pokruszyć ciastka, na dno pucharków dodać owoce, a wszystko pokryć kremem mascarpone. Krem przygotujemy miksując kogel-mogel z mascarpone. Aby krem był lżejszy wmiksować można jeszcze bitą śmietanę.

Do dań na słodko sprawdzi się również wspomniane wcześniej ciasto francuskie. Na kwadratach z ciasta wystarczy ułożyć plastry jabłka, brzoskwini lub gruszki, posypać cukrem i cynamonem. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Kwadraty z ciasta można również złożyć na pół po przekątnej a w środku położyć cząstkę figi, łyżkę twarogu i odrobinę miodu. Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Więcej przepisów znajdziesz w książce „Przekąski i zimny bufet”. Polecamy

(kate)

Wróć do kategorii magazyn

Gdy goście są już w drodze. Przepisy na szybkie przekąski 4.33/5 (86.67%) 6 głosów

[…] Co przygotować, gdy goście są już w drodze? Sprawdź nasze pomysły na szybkie przekąski […]

Dodaj komentarz

*