Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Foodpairing. Jakie piwo podać do kolacji?

piwo danie

Do czerwonego mięsa pijemy czerwone wino, a do ryb podajemy białe. To zasady, które zna większość z nas. Mało kto wie jednak, że smak potraw równie dobrze, jak wino, potrafi podkreślić i wyostrzyć też piwo. Trzeba wiedzieć, jaki gatunek podać do konkretnych potraw. Zdradzamy zasady łączenia piw z wykwintną kolacją.

Sztukę łączenia smaków nazywamy foodpairing. Dzięki odpowiednim połączeniom możemy wzmocnić i wyostrzyć smak konkretnych potraw. Dzięki temu nasze specjały będą smakowały jeszcze lepiej. Elementarz foodpairingowy przygotował m.in. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.

Znanym aperitifem są alkohole. Jedne podaje się przed kolacją, a inne w trakcie. Najczęściej do posiłków serwowano do tej pory wino, pomijając np. złoty chmielowy napój, czyli piwo. Warto wiedzieć, że piwo, podobnie jak wino odpowiednio dobrane, może wzbogacić smak naszej uczty. Zdradzamy, jakie piwo serwować do przystawek, dań mięsnych i ryb oraz deserów.

Dzięki rosnącej popularności piw regionalnych i browarów z całego świata bez trudu możemy kupić piwa różnych rodzajów i gatunków. Coraz lepiej potrafimy też zidentyfikować ich smak, barwę i konsystencję.

Do przystawek

Przed wykwintną kolacją warto podać piwo, które wyostrzy smak dań. Do sałatek, krewetek czy potraw z jajkiem i majonezem idealnie pasuje lager. Z kolei do owoców morza tj. ostrygi, czy homar możemy podać irlandzki Stout. Z małżami z kolei lepiej sprawdzi się czeski Pils, a w towarzystwie wędzonej ryby dobrze wypada Koźlak.

Do dań głównych

Piwo sprawdzi się nie tylko na początku imprezy. Idealnie smakuje także podczas obiadu. Warto dowiedzieć się, jaki gatunek pasuje do których potraw. Do makaronów z sosem pomidorowym można podać Wiedeński Lager albo Alt. Z kolei do risotto lepiej pasuje jasne, ale aromatyczne piwo. Do dań mięsnych serwujemy mocne, jasne piwo. Do kiełbasy może być Strong Lager. Do ryby można serwować Pils lub Lager. Do kurczaka sprawdzi się Pilsner, a do czerwonego mięsa piwo belgijskie. Z kolei angielskie piwa smakują z jagnięciną. Deskę serów można wzbogacić piwem Koźlak.

Do deserów

Do deserów idealnie pasuje nie tylko wino deserowe. Tort można popić belgijskim piwem Kriek, a czekoladowy deser brytyjskim Cream Stout.

(oliwer)

Wróć do kategorii magazyn

Foodpairing. Jakie piwo podać do kolacji? 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*