Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Elegancka herbatka

tea composition on a wooden background

Chłodne dni, długie – często deszczowe – wieczory, czyli idealny czas na wspólny wieczór z przyjaciółmi przy dobrze zaparzonej i elegancko podanej herbacie!

Biała, czerwona, zielona, aromatyzowana, z dodatkiem konfitur, mleka czy miodu… Rodzajów herbaty mamy dziś bez liku. Ale zanim zaprosimy przyjaciół na wspólny wieczór przy tym wyjątkowym napoju, warto poznać zasady prawidłowego parzenia i podawania herbaty – tak, by w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem, a także by nadać jej pełną elegancji oprawę.

Odpowiednie naczynie
Na co dzień większość z nas pije herbatę w kubku. Prawda jest jednak taka, że właściwy aromat i smak herbaty wydobywa z niej porcelana. Zdaniem ekspertów naczynie to niezwykle ważny element herbacianego rytuału. Idealna filiżanka do herbaty powinna być wykonana z cienkiej, delikatnej porcelany i mieć lekko pękaty kształt, rozszerzający się ku górze.

Herbatę najlepiej parzyć w podgrzanym czajniczku. Na jedną osobę powinna przypadać jedna łyżeczka herbacianych listków. Większość naczyń przeznaczonych do parzenia herbaty ma dziś specjalne koszyczki, w których umieszcza się herbatę (liściastą), tak by po odpowiednim czasie parzenia, można było ją usunąć.

Herbatę zalewamy odpowiednią ilością wody – 220 ml na porcję. Ważne jest aby strumień wody kierować bezpośrednio na listki, dzięki czemu wszystkie się „uaktywniają”. Musimy też pamiętać, że równie ważna co rodzaj herbaty jest temperatura wody, którą zalewamy. Jeśli podajemy czarną herbatę, woda powinna mieć temperaturę 100˚C, jeżeli serwujemy zieloną lub białą, woda powinna mieć ok 70˚C. Po minucie parzenia napar powinien zostać wymieszany.

Czas parzenia zależy od rodzaju i gatunku herbaty. Z reguły informacje o tym, ile należy parzyć daną herbatę podane są na opakowaniu. Herbaty czarne parzy się z reguły od 3 do 5 minut. 3 minuty – jeśli chcemy, by herbata nas pobudziła, 5 – by nas odprężyła. Gatunki zielonej i białej herbaty parzymy ok. 3 minut. Po tym czasie usuwamy herbatę i możemy zacząć przelewać napar do filiżanek.

Pamiętajmy, że jeśli korzystamy z herbaty w torebkach, to podczas usuwania torebek z czajniczka, nie należy ich wyciskać!
Odpowiednia woda

Tak, woda podczas parzenia herbaty również jest ważna! Należy używać przede wszystkim świeżo przegotowanej wody. Kilkakrotnie gotowana pozbawiona jest rozpuszczalnych gazów, co niekorzystnie wpływa na jej kwasowość i może sprawić, że będzie miała metaliczny posmak. Jeśli przygotowujemy wyjątkowy wieczór, z wyjątkową herbatą, w towarzystwie wyjątkowych gości użyjmy wody źródlanej – niegazowanej i niemineralizowanej. Woda z kranu, zwłaszcza twarda, może popsuć smak nawet najlepszej herbaty bowiem obecne w niej wapń i magnez wchodzą w niepożądane reakcje z polifenolami obecnymi w herbacie.

Odpowiednie podanie
Jak już wspomnieliśmy, herbata najlepiej smakuje w porcelanie. Jeśli jednak nie mamy w domu porcelany, nie musimy wpadać w panikę. Ważne, by herbatę podać w filiżankach, nawet jeśli będą z mniej „godnej” ceramiki.

Filiżanki zawsze powinny mieć jednak spodek a przy każdej z nich należy położyć łyżeczkę. Nalewając herbatę, powinniśmy pamiętać, że należy to robić z prawej strony osoby, której nalewamy. Herbatę pijemy z filiżanki, trzymając ją za uszko. Nie obejmujemy jej dłonią! Pamiętajmy też, że nieelegancko jest podczas trzymania filiżanki, odginać mały palec.
Napój słodzimy łyżeczką, najlepiej tą, która jest w cukiernicy jednak nigdy nie powinniśmy jej zamaczać w herbacie. Mieszać możemy jedynie łyżeczką, którą podano nam do filiżanki. Pamiętajmy też, że podczas mieszania herbaty nie wolno uderzać łyżeczką o ścianki filiżanki. Łyżeczkę odkładamy na spodeczek tak, by znajdowała się na nim cała. Opieranie łyżeczki o podstawkę jest nieeleganckie.

Jeśli herbatę pijemy przy stole, unosimy jedynie filiżankę. Jeżeli pijemy ją przy ławie lub niskim stoliku, filiżankę należy podnieść razem ze spodeczkiem.

Odpowiednie dodatki
Najpopularniejszym dodatkiem do herbaty jest oczywiście cukier. Należy go podać w pasującej do naszej zastawy cukiernicy, w której powinna się też znajdować łyżeczka do nasypywania. Jeśli podajemy cukier w kostkach bądź kandyzowany, konieczne są specjalne szczypczyki, którymi możemy go nakładać.

Kolejnym dodatkiem mogą być też konfitury, różnego rodzaju soki bądź miód. Konfitury najlepiej umieścić na niewielkich spodeczkach, do miodu natomiast warto podać specjalną drewnianą okrągłą łyżeczkę, która ułatwi nabieranie.

Cytrynę – pokrojoną w plasterki – możemy podać obraną bądź ze skórką (którą wcześniej należy sparzyć). Umieszczając w każdym plasterku wykałaczkę, ułatwimy gościom „przeniesienie” jej do filiżanki.

Coraz popularniejszym dodatkiem do herbaty jest również mleko. Te należy podać w odpowiednim dzbanuszku.

Smacznego!

Wróć do kategorii magazyn

Elegancka herbatka 4.00/5 (80.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*