Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Dania jednogarnkowe – idealne na sylwestra

Chilli con carne with cheese and parsley.

Lekko pikantne chili con carne, znany boeuf strogonow, aromatyczna wołowina po burgundzku, pachnące latem leczo czy swojski bigos – łączy je jedno: przygotowuje się je w jednym garnku i znakomicie sprawdzą się jako danie ciepłe na imprezie sylwestrowej.

Planując całonocną imprezę sylwestrową, warto zadbać o przynajmniej jeden ciepły posiłek. Wiele imprez na pożegnanie starego roku i powitanie nowego, odbywa się przy tzw. szwedzkim stole, bez zasiadania. Choćby z tego względu znakomicie sprawdzą się dania, które można podać w jednorazowych miseczkach i goście zjedzą je na stojąco. Poza tym jednogarnkowe potrawy mają jeszcze kilka innych zalet: przy ich przygotowaniu nie wyprodukujemy sterty brudnych naczyń, a goście, szczególnie ci spożywający alkohol, z pewnością docenią treściwe danie podczas sylwestrowego imprezowania.

Chili con carne – dla miłośników tex-mex

Chili con carne, czyli z hiszpańskiego: papryki z mięsem, to legenda kuchni tex-mex. Pochodzi z Teksasu, a robi się je z mielonego mięsa z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli i chili. Jak na danie jednogarnkowe przystało, znakomicie się przechowuje, a z każdym dniem w lodówce nabiera głębszego smaku i aromatu. Sekretem dobrego chili con carne jest użycie kluczowej w tym przepisie przyprawy, czyli kuminu. Nie można zapominać również o sproszkowanej papryczce chili.

Danie można serwować samo, z dodatkiem nachosów, a nawet ryżu. Może też posłużyć jako nadzienie, np. do tortilli (i stworzenia burrito), pieczonej papryki czy pomidorów.

Bouef strogonow – dla bywalców wesel

To jedno z najpopularniejszych ciepłych dań pod koniec wesel. Aromatyczne mięso w gęstym sosie jest nie tylko pyszne, ale znakomicie sprawdza się również jako treściwy „podkład” do alkoholu. A tego, jak wiadomo, na sylwestrze na pewno nie zabraknie.

By strogonow był naprawdę pyszny, należy pamiętać, że wołowina lubi długie pieczenie – najczęściej potrzebuje od 1,5 do 2 godzin, by stać się miękka i delikatna. Pamiętajmy także, że pomidory zakwaszają sos, przez co mięso nie może skruszeć, dlatego to warzywo (lub przecier) należy dodawać na samym końcu.

Wołowina po burgundzku – wino z mięsem

Podobne wytyczne dotyczą wołowiny po burgundzku. Ona spędzi w piekarniku jeszcze więcej czasu. Aromatyczne mięso, duszone w czerwonym winie to wykwintny, a wcale nietrudny posiłek, idealny na sylwestra. Znakomicie skomponuje się z puree ziemniaczanym lub opiekanymi ziemniakami. Można też, rzecz jasna, podać ją samą, w miseczkach.

Leczo – wspomnienie lata

Jeśli macie słoiki z zapasteryzowanym latem leczem, nie wahajcie się poszukać ich w czeluściach spiżarni i podajcie na imprezie sylwestrowej. Gościom przypomną czasy gorących sierpniowych wieczorów, a jednocześnie rozgrzeją w ten zimny, grudniowy.
Można też spróbować zrobić leczo na świeżo – dziś z dostępnością warzyw przez cały rok nie ma już problemu, jednak musimy brać poprawkę na to, że pomidory i cukinia nie będą tak aromatyczne, jak latem.
Zaletą lecza jest też to, że możemy zrobić je w wersji wege – to istotne, gdyż coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa.

Bigos – nie tylko dla tradycjonalistów

I na koniec nasz swojski bigos – danie, które zniesie wszystko. I długie przechowywanie, i nietypowe dodatki, np. rodzynki czy wędzonkę. Dobry bigos docenią nie tylko tradycjonaliści i miłośnicy polskiej kuchni, ale również ci, którzy dbają o swoje wymęczone alkoholem żołądki.

Bigos również można go przyrządzić w wersji wege – wówczas podstawą są grzyby.

(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Dania jednogarnkowe – idealne na sylwestra 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

[…] Dania jednogarnkowe – idealne na sylwestra […]

Dodaj komentarz

*