Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Zapiekanki- idealne na nieoficjalną kolację

Cauliflower and cheese gratin in baking dish on rustic wooden background

Zapiekanka to nie jest bardzo eleganckie danie. Ale może być pyszne i pożywne. Dlatego jest idealnym pomysłem na mniej oficjalną kolację z przyjaciółmi, w leniwy wakacyjny wieczór. Wystarczy wykorzystać sezonowe dodatki, które akurat mamy pod ręką, wrzucić wszystko do pieca i poczekać.

Zapiekankę wystarczy pokroić i postawić na środku stołu. Każdy nałoży sobie tyle kawałków, ile chce. Do tego prosta sałata i dobre wino. Cała kolacja z głowy. Zamiast godzinami stać przy garnkach można z czystym sumieniem cieszyć się dobrym towarzystwem i mile spędzonym czasem.

Baza do zapiekanki

Zapiekanki można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Warto jednak wybrać składniki, które razem stworzą ciekawy smak i jakąś bazę. Zwykle zapiekanki przygotowujemy na bazie makaronu, ryżu lub ziemniaków. Wszystkie składniki można łączyć zalewając je masą z mleka lub śmietanki połączonej z jajkiem. Popularnym dodatkiem na wierzchu jest starty ser. Wypróbować warto także zapiekanki, w których zamiast ziemniaków w kawałkach używamy kremowego puree ziemniaczanego, które położone na wierzch dobrze łączy się z resztą składników. Wdzięcznie zapieka się nie tylko makaron, ale również naleśniki. Warto także zapiekać sezonowe warzywa. Łączyć je może beszamel lub po prostu ser żółty czy mozarella. Oto nasze sezonowe propozycje!

Cukinia z łososiem i ziemniakami

Pożywne i zdrowe, a jak smakuje! Plastry cukinii układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Nie powinny być zbyt grube, najlepiej by miały ok 0,5 cm grubości. Na każdej warstwie cukinii układamy warstwę rozdrobnionego łososia- może być wędzony, pieczony lub wcześniej usmażony i rozdrobniony, w połowie wysokości naczynia na wierzch wykładamy purre ziemniaczane o dość rzadkiej, kremowej konsystencji. Robimy je z gotowanych ziemniaków utartych z masłem i mlekiem z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wierzch posypujemy parmezanem. Wszystko zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach.

Zapiekanka wiejska

Mielone mięso z boczkiem, pieczarkami, cebulką, marchewką, groszkiem i innymi ulubionymi warzywami z dodatkiem pomidorów dusimy na gęstą potrawkę. Tą potrawką będziemy przekładać podgotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w plastry. Można w tym celu również wykorzystać makaron. Wówczas to makaron ląduje na dnie, a potrawkę wkładamy na wierzch. Ważne, by potrawka była gęsta i nie pływała w sosie, za dużo wody może rozmiękczyć nasza zapiekankę. Całość posypujemy tartym serem i  zapiekamy ok. 30 minut. Jeśli chcemy zapiec na przykład sam makaron z warzywami, a całość wydaje się być sucha, warto wylać na wszystko śmietankę lub mleko wymieszane z rozbełtanym jajkiem- proporcja kubek płynu na dwa jajka. Miksturę trzeba oczywiście doprawić solą i pieprzem. Dzięki temu zapiekanka będzie zwarta i nie wysuszy się.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki mogą być klasyczne, ale też gryczane, pełnoziarniste lub każde inne, które będą na tyle elastyczne, by dały się zawinąć. Farsz robimy z podduszonego szpinaku i sera ricotta z dodatkiem cebulki i czosnku. Można wykorzystać również zwykły, polski twaróg, byle nie był zbyt kwaśny. Naleśniki wypełniamy farszem i składamy w rulony lub trójkąty i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, tak, by lekko na siebie nachodziły. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy tartym serem. Pieczmy 40 min w 180 stopniach.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i kalafiorem

Szybkie jednogarnkowe danie, które wykorzystuje fakt, że ryż doskonale chłonie wodę. Kurczaka należy przyprawić, pokroić i podsmażyć wraz z pieczarkami i porem. Kalafiora podgotować, aby zmiękł. Wszystko przyprawiamy ziołami prowansalskimi i sosem sojowym. Na drugiej patelni podsmażamy ryż, który podlewamy bulionem lub białym winem. Po 10 minutach, gdy ryż jest jeszcze twardawy, mieszamy z mięsem i warzywami, po czym wszystko dobrze wymieszane wkładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy natka pietruszki i posypujemy parmezanem. Całość zapiekamy 45 minut w 180 stopniach.

(kejt)

Wróć do kategorii magazyn

Zapiekanki- idealne na nieoficjalną kolację 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*