Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Zapiekanki- idealne na nieoficjalną kolację

Cauliflower and cheese gratin in baking dish on rustic wooden background

Zapiekanka to nie jest bardzo eleganckie danie. Ale może być pyszne i pożywne. Dlatego jest idealnym pomysłem na mniej oficjalną kolację z przyjaciółmi, w leniwy wakacyjny wieczór. Wystarczy wykorzystać sezonowe dodatki, które akurat mamy pod ręką, wrzucić wszystko do pieca i poczekać.

Zapiekankę wystarczy pokroić i postawić na środku stołu. Każdy nałoży sobie tyle kawałków, ile chce. Do tego prosta sałata i dobre wino. Cała kolacja z głowy. Zamiast godzinami stać przy garnkach można z czystym sumieniem cieszyć się dobrym towarzystwem i mile spędzonym czasem.

Baza do zapiekanki

Zapiekanki można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Warto jednak wybrać składniki, które razem stworzą ciekawy smak i jakąś bazę. Zwykle zapiekanki przygotowujemy na bazie makaronu, ryżu lub ziemniaków. Wszystkie składniki można łączyć zalewając je masą z mleka lub śmietanki połączonej z jajkiem. Popularnym dodatkiem na wierzchu jest starty ser. Wypróbować warto także zapiekanki, w których zamiast ziemniaków w kawałkach używamy kremowego puree ziemniaczanego, które położone na wierzch dobrze łączy się z resztą składników. Wdzięcznie zapieka się nie tylko makaron, ale również naleśniki. Warto także zapiekać sezonowe warzywa. Łączyć je może beszamel lub po prostu ser żółty czy mozarella. Oto nasze sezonowe propozycje!

Cukinia z łososiem i ziemniakami

Pożywne i zdrowe, a jak smakuje! Plastry cukinii układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Nie powinny być zbyt grube, najlepiej by miały ok 0,5 cm grubości. Na każdej warstwie cukinii układamy warstwę rozdrobnionego łososia- może być wędzony, pieczony lub wcześniej usmażony i rozdrobniony, w połowie wysokości naczynia na wierzch wykładamy purre ziemniaczane o dość rzadkiej, kremowej konsystencji. Robimy je z gotowanych ziemniaków utartych z masłem i mlekiem z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wierzch posypujemy parmezanem. Wszystko zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach.

Zapiekanka wiejska

Mielone mięso z boczkiem, pieczarkami, cebulką, marchewką, groszkiem i innymi ulubionymi warzywami z dodatkiem pomidorów dusimy na gęstą potrawkę. Tą potrawką będziemy przekładać podgotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w plastry. Można w tym celu również wykorzystać makaron. Wówczas to makaron ląduje na dnie, a potrawkę wkładamy na wierzch. Ważne, by potrawka była gęsta i nie pływała w sosie, za dużo wody może rozmiękczyć nasza zapiekankę. Całość posypujemy tartym serem i  zapiekamy ok. 30 minut. Jeśli chcemy zapiec na przykład sam makaron z warzywami, a całość wydaje się być sucha, warto wylać na wszystko śmietankę lub mleko wymieszane z rozbełtanym jajkiem- proporcja kubek płynu na dwa jajka. Miksturę trzeba oczywiście doprawić solą i pieprzem. Dzięki temu zapiekanka będzie zwarta i nie wysuszy się.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki mogą być klasyczne, ale też gryczane, pełnoziarniste lub każde inne, które będą na tyle elastyczne, by dały się zawinąć. Farsz robimy z podduszonego szpinaku i sera ricotta z dodatkiem cebulki i czosnku. Można wykorzystać również zwykły, polski twaróg, byle nie był zbyt kwaśny. Naleśniki wypełniamy farszem i składamy w rulony lub trójkąty i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, tak, by lekko na siebie nachodziły. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy tartym serem. Pieczmy 40 min w 180 stopniach.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i kalafiorem

Szybkie jednogarnkowe danie, które wykorzystuje fakt, że ryż doskonale chłonie wodę. Kurczaka należy przyprawić, pokroić i podsmażyć wraz z pieczarkami i porem. Kalafiora podgotować, aby zmiękł. Wszystko przyprawiamy ziołami prowansalskimi i sosem sojowym. Na drugiej patelni podsmażamy ryż, który podlewamy bulionem lub białym winem. Po 10 minutach, gdy ryż jest jeszcze twardawy, mieszamy z mięsem i warzywami, po czym wszystko dobrze wymieszane wkładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy natka pietruszki i posypujemy parmezanem. Całość zapiekamy 45 minut w 180 stopniach.

(kejt)

Wróć do kategorii magazyn

Zapiekanki- idealne na nieoficjalną kolację 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*