Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Szparagi- wiosenny przysmak

SONY DSC

Sezon na szparagi przypada na początek wiosny i trwa krótko. Dlatego, gdy nadchodzi, najedzmy się ich na zapas. Te delikatne warzywa są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. A do tego prezentują się pięknie na talerzu.

Ich zalety trudno zliczyć: doskonały smak, niewielka ilość kalorii, liczne wartości odżywcze. Do tego szparagi nie wymagają wiele pracy, prezentują się wykwintnie i elegancko a do tego… są jednym z silniejszych afrodyzjaków! Warto dodać je do codziennego menu, a także zaszaleć ze szparagami, gdy zapraszamy gości.

Zielone czy białe?

Szparagi zielone wysrastają nad ziemię i dzięki promieniom słońca nabierają zielonego koloru. Jak wiadomo, każde zielone warzywo jest bardzo zdrowe, a zielone szparagi można jesć ze skórką. To własnie pod nią gromadzi się najwięcej substancji odżywczych- witamin i minerałów. Do tego są cienkie, delikatne i wyraziste w smaku. Odkroić należy tylko ich dolną, twardszą część, która podczas wzrostu znajduje się pod ziemią. W przypadku młodziutkich szparagów nie zawsze jest to konieczne. Szparagi białe  natomiast rosną pod ziemią i trzeba je przed przygotowaniem obrać ze skórki. Są grubsze, twardsze od swoich zielonych kuzynów, ale za to delikatniejsze w smaku.

Jak gotować szparagi

Najlepiej na parze- wtedy zachowają najwięcej wartości odżywczych. Nie wymagają długiej obróbki- zielonym wystarczy 10 minut, a białe potrzebują nieco więcej czasu. Jeśli chcemy szparagi ugotować w wodzie, powinniśmy to zrobić w wąskim, wysokim garnku, w którym szparagi będą „stały” pokryte wodą poniżej swoich „czubków”. Pęczek szparagów można przed gotowaniem związać bawełnianym sznurkiem. Do gotowania szefowie kuchni zalecają dodać cukier i sól. Szparagi podaje się al dente, czyli jędrne i chrupkie, ale tak, jak w przypadku fasolki szparagowej- wiele zależy od preferencji, więc warto szpargów próbować podczas gotowania i wybrać najbardziej odpowiadającą nam konsystencję. Szparagi dokonale też upieką się w piecu lub na grillu w rękawie lub folii z dodatkiem masła.

Jak podawać?

Szparagi lubią prostotę. Klasyczne dania ze szparagów to zupa na mleku z białych szparagów, szparagi z bułką tartą zrumienioną na maśle lub z masłem aromatyzowanym cytryną. Zielone szparagi uwielbiaja półpłynne żółtko, więc sałata ze szparagów z jajkiej w koszulce jest doskonałym pomysłem. Są i takie osoby, które lubią szparagi jeść na śniadanie wraz z jajkiem na miękko. Można wtedy szparaga maczać w żółtku. Szparagi dobrze znoszą zapiekanie pod beszamelem, a także mogą być dodatkiem do pizzy. Bywają składnikiem  risotto oraz dodatkiem do omletów i w każdej z tych ról wypadają świetnie.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Szparagi- wiosenny przysmak 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*