Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Szparagi – nie tylko na eleganckie przyjęcia

szparagi

Jeszcze do niedawna były drogie i trudno dostępne. Dziś szparagi kupimy niemalże w każdym sklepie i na każdym straganie. Warto włączyć je do diety, bo są pyszne i zdrowe!

Szparagi zwiastują wiosnę i coraz śmielej zaglądają na polskie talerze. Nic dziwnego, są niskokaloryczne i mają mnóstwo witamin i minerałów. Do tego ich oryginalny, ale niezbyt intensywny smak sprawia, że fantastycznie sprawdzają się w przeróżnych kombinacjach i miksach smaków!

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu i potasu, a także witaminy C, E i beta-karotenu. Dostarczają też sporo błonnika, który poprawia przemianę materii.

Jak jeść szparagi?

Najlepiej gotować je na parze – zielone potrzebują raptem 8-10 minut, białe – nieco dłużej. Można też wykorzystać specjalny, wysoki garnek, w którym gotuje się je na sztorc! To, co ważne, to że poddaje się je obróbce termicznej w całości i najczęściej tak się je też serwuje, ale nie jest to jedyna opcja.

Z czym podawać szparagi?

Szparagi idealnie komponują się m.in. z jajkiem czy łososiem. Mogą być znakomitym dodatkiem do omletów, jajek po benedyktyńsku, jajecznic i innych dań na bazie jaj. Z łososiem z kolei mogą być zapiekane, dodane do makaronu lub risotta. Świetnie pasują też do wytrawnych tart i quiche.

Ponieważ są niskokaloryczne, chętnie dodawane są do dań odchudzających – dobrze komponują się m.in. z kaszami, a także z innymi warzywami występując w sałatach.

Jak widać – szparagi dają mnóstwo możliwości łączenia ich w smakowe kombinacje, a ich szlachetny wygląd jest kolejną zaletą, która sprawia, że dania za szparagami idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu.

Nie dla wszystkich…

Niestety szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny być w menu osób cierpiących na dnę moczanową i kamienie nerkowe.

(aga)

Czytaj także:

 

Wróć do kategorii magazyn

Szparagi – nie tylko na eleganckie przyjęcia 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*