Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Słynne desery, które musisz znać

fruits cake

Baklava, Pavlova czy makaroniki – co je łączy? Są bardzo słodkie i bardzo…znane! Sprawdź, co wiesz o najsłynniejszych deserach świata.

Od zarania dziejów, ludzie uwielbiają słodkości! Niektóre receptury słynnych deserów pochodzą sprzed setek lat. Przedstawiamy słynne na cały świat desery, którym trudno się oprzeć.

Tort Sachera

Zaczynamy od jednego z najsłynniejszych i chyba najbardziej przereklamowanych deserów. Legendarny tort Sachera można bowiem porównać do… najprostszego ciasta czekoladowego z marmoladą. Ale liczy się też legenda! Tort Stworzył w Wiedniu w 1832 roku austriacki cukiernik Franz Sacher, jeden z kucharzy na dworze księcia Metternicha. Podczas nieobecności szefa kuchni, Sacher został poproszony o stworzenie nowego deseru dla księcia i jego gości. To właśnie wtedy powstał przepis na tort czekoladowy przekładany morelową marmoladą i oblany polewą czekoladową. Do dziś można go zjeść w Sacher Cafe w Wiedniu, a wariacje na jego temat – praktycznie w każdej kawiarni w stolicy Austrii.

Pavlova

Tort bezowy, z bitą śmietaną lub kremem na bazie mascarpone i śmietany, przyozdobiony świeżymi owocami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Ponoć potrawę pierwszy raz przygotowano podczas pobytu tancerki w Perth (w 1926 albo 1929 roku), a podał go szef kuchni hotelu Esplanade. Z kolei Nowozelandczycy twierdzą, że deser przyrządzono po raz pierwszy w Wellington w czasie tournée Pawłowej. Autor deseru tłumaczył, że tort jest lekki i piękny, jak jego adresatka.

Baklava

To z pewnością jeden z najsłodszych deserów świata. Do jego stworzenia również przyznają się różne narody, jednak najpopularniejszą teorią jest tureckie pochodzenie baklavy. Znany jest również w kuchni ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej. Tradycyjna baklawa (albo bakława) przyrządzana jest z ciasta filo przełożonego pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru albo miodu. Po zapieczeniu, kroi się go w kwadraty lub romby i zwykle polewa lukrem. Baklawę przed podaniem można posypać zmiażdżonymi orzeszkami pistacjowymi. Słodycz do kwadratu, ale w końcu to deser sułtanów…

Makaroniki

Na koniec ekskluzywny, francuski przysmak, czyli makaroniki. Ich geneza również nie jest w pełni znana. Historia mówi, że w XVI wieku Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II przywiozła je z Włoch do Francji. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa maccherone lub macaroni, gdzie w słowniku języka francuskiego z 1650 roku oznaczało „potrawę z makaronu z serem” . Jednak w języku włoskim czasownik maccare, który oznaczał również „ubijanie”, co mogło odnosić się do maleńkich krążków z białek i mąki migdałowej, którymi dziś są makaroniki. Najsłynniejsze migdałowe cudeńka robione są w cukierni Pierre Herme w Paryżu. Wariacji na ich temat są tysiące, a łączy je kunszt wykonania, bajeczne kolory i… wysoka cena.

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Słynne desery, które musisz znać 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*