Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Rabarbar- wiosenny hit. Zaskocz gości oryginalnymi daniami z rabarbaru

Rhabarberstangen und geschnittener Rhabarber in Schüssel auf einem Holztisch

Ta zapomniana w ostatnich czasach roślina wraca teraz do łask i gości na stołach firmowanych przez najlepszych szefów kuchni. I to nie tylko w formie tradycyjnej drożdżówki czy placka z kruszonką, choć klasyka również jest mile widziana, rabarbar łączy się dziś nawet z rybą i mięsem!

Ta niepozorna łodyga (zaliczana do rodziny bylin) ma orzeźwiający, kwaśny smak i przez entuzjastów zjadana jest na surowo. Ale przy odrobinie fantazji z rabarbaru możemy zrobić istne cuda i zaskoczyć gości oryginalnym smakiem naszych potraw

Sos do drobiu lub ryby

Rabarbar należy obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. W niewielkim garnuszku lub rondelku podgrzewamy wino z laską wanilii, cukrem, rozgniecionymi ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Dodajemy rabarbar i gotujemy aż alkohol z wina wyparuje, a całość zacznie zrobić się lekko słodka i rabarbarowa. Gdy tak się stanie dodajemy sok z limonki do smaku. Na tym etapie kawałki rabarbaru powinny się już rozpaść. Dodajemy różową sól himalajską, by przełamać słodycz sosu i wszystko zagęszczamy odrobiną żelatyny. Taki sos na ciepło podajemy z drobiem (grillowana pierś z kurczaka zagrodowego z kostką będzie smakować wyśmienicie) lub na przykład z łososiem, który bardzo lubi słodko-kwaśne dodatki. Odważni mogą spróbować podać go z kaczką.

Deser z procentem

Galaretka z rabarbaru z białym winem to oryginalny deser dla dorosłych autorstwa Nigelli Lawson. Warto go wypróbować, tym bardziej, że jeśli poddamy go pewnym modyfikacjom (nie dodamy na przykład cukru) to galaretka z deseru stać się może oryginalnym dodatkiem do obiadu, a nie jego finiszem. Kilogram rabarbaru obieramy, kroimy w plastry. Wsypujemy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy dużą szklanką cukru, może być cukier puder, wciskamy sok z jednej pomarańczy i skórkę startą na drobnej tarce z owocu. Wszystko wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu otrzymać powinniśmy syrop z rabarbaru, który się rozpadł, jeśli tak się nie stało, warto całość zamieszać. Zostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnego syropu wlewamy białe, niskoprocentowe wino np. Muscat: jedną szklankę. Odrobinę napoju rozrabiamy w garnuszku z dwoma łyżeczkami żelatyny. Po rozpuszczeniu dodajemy do reszty napoju. Galaretkę wlewamy do natłuszczonej foremki lub foremek i zostawiamy w lodówce na całą noc.

Lody z rabarbaru

Ok. 250 g obranego i pokrojonego rabarbaru przekładamy do rondla, zasypujemy 100 g cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, mieszamy. Do innego garnka wlewamy słodką śmietankę kremówkę (550 ml), dodajemy ziarenka i wydrążoną laskę wanilii. Zagotowujemy, po czym wyjmujemy laskę. Ucieramy 6 żółtek ze 100 g cukru za pomoca miksera i do nich powoli, wciąż miksując, wlewamy gorącą śmietaną. Powstałą masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, studzimy, a następnie zamrażamy w maszynce lub w zamrażalniku. Jeśli chcemy przygotować lody bez specjalnej maszynki najlepiej jest przemieszać zamrażaną masę co jakieś pół godziny.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Rabarbar- wiosenny hit. Zaskocz gości oryginalnymi daniami z rabarbaru 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*