Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Pyszne sposoby na jajka

Frittata made of eggs, green asparagus, pea, blue cheese, parsley and brown rice in baking dish, photographed overhead on dark wood with natural light

Na twardo, na miękko i jajecznica – to najpopularniejsze, ale nie jedyne metody przyrządzania jaj. Sprawdźcie, jakie jeszcze potrawy można przyrządzić z tego produktu.

Nadal toczą się dyskusje – co było pierwsze: jajko czy kura oraz czy to jaja są głównymi winnymi wysokiego cholesterolu. W obu przypadkach głosy są podzielone, ale my wolimy skupić się na akcentach kulinarnych i przedstawić wyjątkowe wykorzystanie jaj, nie tylko na śniadanie.

Frittata

Frittata, czyli włoski omlet to doskonały sposób na pozbycie się resztek jedzenia z lodówki. Panuje tu spora dowolność – możemy zużyć np. ziemniaki z obiadu (wystarczy pokroić je w talarki), świeży lub mrożony szpinak, kiełbasę, szynkę lub boczek, paprykę i wiele innych składników. Najpierw przesmaża się je na patelni, potem dodaje roztrzepane jaja z odrobiną mleka i smaży, a potem opcjonalne – dopieka w piekarniku. To pyszne, pożywne danie, które można zaserwować na obiad lub ciepłą kolację.

Omlet biszkoptowy

Z kolei na śniadanie znakomicie sprawdzi się omlet biszkoptowy na słodko – z konfiturą, świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Sekretem perfekcyjnego omletu jest ubicie najpierw białek, potem dodanie żółtek, wyłączenie miksera i delikatne wmieszanie przesianej mąki. Warto dodać jeszcze tyle łyżeczek mleka, ile było jaj – dzięki temu omlet nie będzie suchy.

Jaja po benedyktyńsku

Eleganckie, kultowe śniadanie z najlepszych restauracji i hoteli: jaja po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulkach. Robi się je wrzucając surowe jajko do gotującej się wody. Wymaga to nieco wprawy, by żółtko nie wypłynęło, a otoczyła je chmurka z białka. Można je wykorzystać np. do sałaty, znakomicie sprawdzą się serwowane na tostach, bułeczkach, bajglach czy angielskich muffinach. W wersji klasycznej serwuje się je wraz z przesmażonymi plastrami boczku i – kolejnym sposobem na jaja, czyli sosem holenderskim.

Sos holenderski

Klasyczny, wcale nie holenderski, a wymyślony we Francji sos, na bazie żółtek, masła i soku z cytryny. Idealnie sprawdzi się do warzyw z wody: szparagów, szpinaku czy fasoli. Znakomicie skomponuje się również z gotowanym mięsem z kurczaka (np. po rosole) i rybą na parze. Można nim polać również grzanki, a także świeże, wiosenne sałaty.

Jaja faszerowane

I na koniec coś z polskiego podwórka. Jaja faszerowane – w popularnej wersji ze szczypiorkem i koperkiem, niekiedy z dodatkiem pieczarek. Tak naprawdę jaja faszerowane można zrobić też z innymi dodatkami, np. szynką, papryką czy łososiem. Szukając inspiracji, warto zajrzeć na anglojęzyczne strony i wpisać hasło „deviled egg”.

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Pyszne sposoby na jajka 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Dodaj komentarz

*