Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Pyszne sposoby na fasolkę szparagową

green salad green beans with pesto.selective focus

Zdrowa, niskokaloryczna, smaczna i świetnie smakuje ze wszystkim. Fasolka szparagowa to nie tylko dodatek do obiadu z bułką tartą. Podawać ją można na tysiąc sposobów i warto zacząć to robić już teraz, bo sezon na fasolkę właśnie jest w pełni. Podpowiadamy kilka sposobów na fasolkę na imprezy i na co dzień.

Zielona czy żółta, gotowana czy zapiekana- każda jest pyszna. Podając ją w oryginalny sposób zaskoczysz rodzinę i znajomych nie tylko podczas letnich przyjęć.

Witaminy, mikroelementy, a do tego kwas foliowy i świetnie przyswajalne białko- to jedne z wielu zalet fasolki szparagowej. Ma ona dobroczynny wpływ niemal na każdy układ w naszym organizmie, a w szczególności układ krwionośny, opokarmowy i immunologiczny. Dostarcza nam mnóstwa cennych składników będąc jednocześnie warzywem niskokalorycznym. Jest więc idealna dla osób dbających o linię. W dodatku jest cennym źródłem białka i będzie doskonałym uzupełnieniem diety dla wegetarian. Warto wspomnieć szczególnie o wysokiej zawartości witaminy K, która jest ważna w rozwoju dzieci (zwiększa wchłanianie wapnia z pożywienia), a także dla kobiet (witamina K pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi).

Jak przygotować fasolkę

Jak każde warzywo najmniej straci, jeśli przygotujemy ją na parze. Zamiast moczyć ją w gotującej się wodzie i wpłukiwać smak oraz składniki odżywcze lepiej wrzucić ją do parowaru lub na sitko nad garnkiem z gotującą się wodą. Warto gotować ją aż zmięknie, ale tak, żeby pozostała sprężysta. Taką ugotowaną al dente fasolkę kucharze wrzucają na kilka minut na patelnię z roztopionym masłem. Tak przygotowana, oblepiona masłem stanowi świetny dodatek do obiadu. Można ją posypać posiekanymi migdałami, natką pietruszki lub czosnek i pietruszkę wrzucić razem z fasolką na masło. Wszystko razem oblepi idealnie każdy strączek fasolki. Posiekane pomidory również pasują do takiego dania, trzeba wówczas dodać do niej odrobinkę cukru, który zrównoważy kwasowość pomidorów.

Jako dodatek

Wystudzoną fasolkę wykorzystać możemy do sałatki. Lubi ona dodatek wyrazistych serów: na przykład fety lub sera koziego. Do tego oliwki i pomidorki koktajlowe oraz smaczny musztardowy dressing. Fasolkę można z powodzeniem zapiec pod beszamelem lub wykorzystać ja jako element zapiekanki z sezonowych warzyw. Sprawdzi się doskonale jako element fritaty, czyli jajecznego omletu, szczególnie, jeśli dodamy do niego ziemniaki pokrojone w plastry i podgotowane. Stanowić będzie wówczas sycącą, zdrową i lekkostrawna kolację.

Na ciepło

Pokrojona na 3 cm kawałki fasolka jest idealnym dodatkiem do przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką np. stir fry. To nic innego jak smażone na woku warzywa lub warzywa z mięsem, które odpowiednio przyprawione stanowią dodatek do ryżu lub azjatyckiego makaronu. Zgrabnie ułożona na talerzu fasola będzie idealnym podłożem, gdy w sposób elegancki chcemy podać kawałek ryby lub mięsa. Świetnie wygląda różowy filet z łososia ułożony na soczyście zielonym stogu strączków fasoli. Jeśli łosoś podany jest w stylu azjatyckim na przykład marynowany w sosie teriyaki, warto całość oprószyć sezamem. Danie będzie prezentować się rewelacyjne. Z kolei do wołowego steka z sosem z zielonego pieprzu świetnie sprawni podsmażona na maśle fasola żółta podana ze skórką otartą z cytryny.

(kejt)

Wróć do kategorii magazyn

Pyszne sposoby na fasolkę szparagową 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*