Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Pomysły na desery bez pieczenia. Nie tylko dla gości

Tiramisu in a glass cup

Latem częściej wpadają do nas goście,  a do kawy miło jest zaserwować coś słodkiego. Jednak włączanie piekarnika , kiedy temperatury sięgają 30 stopni nie należy do najprzyjemniejszych. Jeśli nie masz ochoty piec pracochłonnych ciast i podwyższać dodatkowo temperatury w mieszkaniu, polecamy pomysły na desery bez pieczenia.

Wiele smakołyków można przygotować bez pieczenia, szczególnie w okresie letnim, gdy pod dostatkiem pysznych, świeżych owoców, które są słodkie i nie warto zawracać sobie głowy odmierzaniem proporcji i nagrzewaniem pieca. Zwykle do zrobienia czegoś smacznego wystarczy tylko lodówka.

Spód z herbatników

Latem, by zrobić dobry deser wystarczy trochę owoców i ser mascarpone wymieszany dla lekkości z bitą śmietaną. Ale na czym umieścić krem z owocami? Najlepiej na biszkopcie lub kruchym spodzie. Tylko komu chciałoby się to piec?! Otóż spód do takiej „tarty” zrobić można z pokruszonych ciastek- najlepiej herbatników. Wystarczy je pokruszyć na „piasek” w malakserze i dodać rozpuszczone masło. Konsystencją masa powinna przypominać mokry piasek z brzegu morza. Taka masą wypełniamy spód- formę do tarty lub tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) mocno dociskając  dnem szklanki. Taki spód można wstawić do lodówki na kilkanaście minut, by stwardniał a następnie umieścić na nim to, co chcemy- na przykład mascarpone, bitą śmietaną oraz owoce sezonowe, krem kajmakowy i banany (banoffe pie) czy krem budyniowy, który ma zostać jeszcze schłodzony. Na dwie i pół szklanki pokruszonych ciastek trzeba rozpuścić 100 g masła, można dodać ciemne kakao.

Sernik na zimno

Ten deser kochają wszyscy! Wersja klasyczna, czy owocowa, waniliowa- wszystkie są pyszne. Na wierzch koniecznie galaretka. Spód do sernika na zimno można wykonać według powyższego przepisu z ciasteczek kruchych lub po prostu wyłożyć tortownicę biszkoptami lub herbatnikami. Najszybsza i najpopularniejsza wersja masy do sernika na zimno to oczywiście serki homogenizowane z żelatyną. Ale lepszy smak uzyskamy mieszając dobrej jakości, tłusty twaróg wiejski (zmielony), śmietankę tortową, żółtka i żelatynę. Ser ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę a następnie mieszamy masę z ubitą śmietaną. Do masy warto dodać owoce- maliny, jagody, co lubimy. A na pewno warto umieścić je jeszcze na wierzchu.

Tiramisu

Włoskie biszkopty, kawa, gorzkie kakao, masa mascarpone o niepowtarzalnym smaku amaretto. Czego chcieć więcej? Masę robimy z żółtek ubitych na kogiel mogiel, sera mascarpone  a dla smaku i aromatu dodajemy likier migdałowy. Lekkości masie dodają ubite białka lub bita śmietana. Masę wykłada się warstwami na nawilżone mocna kawą biszkopty. Wierzch deseru to obowiązkowo wiórki gorzkiej czekolady lub kakao. Warto wiedzieć, że deser można również zrobić w wersji owocowej z owocami leśnymi (jagody, maliny, poziomki, jeżyny), a nawet bez biszkoptów. Wystarczy wybrać mniejsze pucharki a mniejsze porcje kremu przekładać choćby pokruszoną bezą lub ciasteczkami amaretti. Wszystko zależy od naszej fantazji.

(kejt)

 

Wróć do kategorii magazyn

Pomysły na desery bez pieczenia. Nie tylko dla gości 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*