Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Podaj bób w elegancki sposób

Chopping board with salami broad bean and a glass of red wine

Bób nie wydaje się zwykle produktem zbyt eleganckim. Nieatrakcyjnie pachnie podczas gotowania, a do tego trzeba go jeść rękami. Jednak można go podać w sposób nowoczesny i elegancki. I warto zrobić. Bo sezonowe gotowanie jest bardzo modne. Podrzucamy kilka pomysłów na imprezowe dania z bobem.

Sezonowa kuchnia jest zawsze w modzie. Najlepsze restauracje dostosowują swoje karty do sezonu. Jeśli aktualnie jakieś warzywo czy inny składnik króluje na targowiskach i ma dobrą cenę- znajduje się w karcie i pod ten właśnie składnik jest ona komponowana.  Warto ten zwyczaj wprowadzić także podczas domowych przyjęć! Jeśli w maju raczyliśmy znajomych szparagami, to teraz postawmy na bób. Wkrótce i tak ustąpi on miejsca fasolce szparagowej, a ta z kolei papryce…

Jak podać bób w nowoczesny i elegancki sposób? Podpowiadamy:

Pesto z bobu

Przygotowujemy je podobnie jak pesto klasyczne: z bazylii, parmezanu, orzeszków pinii oraz oliwy. Doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Proporcje należy dobrać według własnych upodobań. Jeśli lubimy mocny smak bazylii- możemy dorzucić nawet cały pęczek. Pamiętajmy jednak, by wcześniej bób ugotować do miękkości. Warto pozostawić kilka ziaren bobu i nie blendować wszystkiego. Ziarna w całości dorzucimy do dania, gdy wymieszamy już nasze pesto z makaronem. Dodatkowo dodać możemy siekane suszone pomidory. Orzeszki pinii zastąpić można z powodzeniem ziarnami słonecznika. Świeże, proste, zdrowe i niedrogie danie na lato. Polecamy!

Bób w roli głównej

Ugotowany al dente bób wrzucić można na oliwę z czosnkiem (uprzednio należy  go oczywiście  obrać). Do tego dodajemy ulubioną zieleninę- na przykład natkę pietruszki i podajemy oprószone solą morską. Taki bób może pełnić rolę przystawki, ale także dodatku do dania głównego. To także wyśmienita lekka kolacja na upalny dzień, jeśli towarzyszy mu lampka schłodzonego, wytrawnego białego wina. Jeśli lubimy smak letnich pomidorów- możemy je również dorzuć na patelnię, ale wcześniej należy je sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, które oddają dużo wody podczas gotowania. Dodajemy tylko posiekany miąższ- jak do meksykańskiej salsy.

Sałatka z bobem

Wystarczy na dobrej jakości mieszankę sałat wrzucić szklankę ugotowanego i obranego bobu. Na wierzch położyć jajko ugotowane  w koszulce (z płynnym żółtkiem), posiekany i chrupiący, przesmażony boczek wędzony oraz grzanki z żytniego chleba. Wszystko polać dressingiem cytrynowym na bazie oliwy i oprószyć tartym parmezanem lub grana padano. Oszałamiający efekt wśród gości murowany. Aby sałatka była bardziej wartościowa można dorzucić kostki pokrojonego awokado.

Dlaczego warto jeść bób

Jeśli jeszcze macie wątpliwości, czy warto podać bób- nich rozwieją je wartości tych niepozornych ziaren. Bób jest zdrowy i mało kaloryczny. Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, ponieważ zawiera dużo wartościowego białka. Do tego jest bogatym źródłem kwasu foliowego. Dodatkowo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

(kejt)

Wróć do kategorii magazyn

Podaj bób w elegancki sposób 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

Dodaj komentarz

*