Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Po tych daniach poznasz dobrą restaurację!

Beef rump steak on black stone table, close-up.

Soczysty stek z polędwicy, kremowe risotto i fondant czekoladowy z płynnym środkiem to dania, które kucharze określają jednym słowem: „samobóje”!

Chcesz sprawdzić, czy restauracja gotuje na poziomie? Sprawdź, czy w menu są dania, które naprawdę wymagają mistrzowskiego kunsztu i… zamów je w weekendowy wieczór, gdy większość restauracji przeżywa oblężenie!

Stek – gumowa podeszwa

Trudno zrozumieć, dlaczego w większości restauracji można zjeść steki z polędwicy wołowej. To naprawdę karkołomne danie – idealne wysmażenie mięsa wymaga nieustającego pilnowania patelni bądź grilla, a który kucharz ma na to czas? Dodatkowo mięso powinno odpocząć chwilę zanim trafi na talerz. Jeśli dodamy do tego jeszcze stopień wysmażenia, który wybrał sobie gość, wyjdzie, że przygotowanie idealnej polędwicy wołowej jest naprawdę trudne! Na szczęście coraz więcej restauracji stawia na wysoką jakość mięsa i serwuje steki w najprostszej formie, bez zbędnych dodatków, które jeszcze bardziej zwiększają ryzyko blamażu, ale wciąż zdarzają się sytuacje, że zamiast soczystego kawałka mięsa na talerzu ląduje rozbita (!), nieforemna podeszwa…

Risotto jak pilaw

Kolejnym daniem, które często pojawia się w kartach i bywa kulinarnym samobójem jest risotto. To również jest potrawa oczekującą nieustannej atencji ze strony gotującego. Blisko pół godziny stania nad patelnią, gotowania i podlewania rosołem – tak w największym skrócie wygląda przyrządzanie tej potrawy. Więcej można przeczytać tutaj: Sekrety risotta – jak przygotować idealne?

Risotto tylko w najlepszych restauracjach będzie świeże, kremowe i rozpływające się w ustach. Niestety w większości przypadków, kucharze próbują iść na skróty i przygotowywać danie wcześniej – nic z tych rzeczy! Inni, być może za radą skąpych właścicieli, próbują zamieniać oryginalne składniki na produkty tańsze. Gdy tak się dzieje, zamiast risotto na stołach gości ląduje pilaw ze swojskim ryżem o długich ziarenkach, zamiast z kształtnym, włoskim arborio.

Fondant czy brownie?

I czas na deser! Czekoladowy fondant lub, jak kto woli, lava cake to przepyszne, delikarne ciastko z płynną czekoladą w środku. W tym przypadku również łatwo tu o spektakularną wtopę, gdyż nawet kilkanaście sekund „przeciągnięcia” może sprawić, że zamiast rozpływającego się środka, otrzymamy zwykłe czekoladowe brownie. Z drugiej strony – pieczone zbyt krótko, będzie czekoladową zupą! Podaje się je ciepłe, prosto z pieca, istnieje więc ryzyko, że gość restauracji poparzy się od nagrzanej kokilki… Jest to elegancki, efektowny i pyszny deser, natomiast niesie za sobą spore ryzyko…

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Po tych daniach poznasz dobrą restaurację! 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*