Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Po tych daniach poznasz dobrą restaurację!

Beef rump steak on black stone table, close-up.

Soczysty stek z polędwicy, kremowe risotto i fondant czekoladowy z płynnym środkiem to dania, które kucharze określają jednym słowem: „samobóje”!

Chcesz sprawdzić, czy restauracja gotuje na poziomie? Sprawdź, czy w menu są dania, które naprawdę wymagają mistrzowskiego kunsztu i… zamów je w weekendowy wieczór, gdy większość restauracji przeżywa oblężenie!

Stek – gumowa podeszwa

Trudno zrozumieć, dlaczego w większości restauracji można zjeść steki z polędwicy wołowej. To naprawdę karkołomne danie – idealne wysmażenie mięsa wymaga nieustającego pilnowania patelni bądź grilla, a który kucharz ma na to czas? Dodatkowo mięso powinno odpocząć chwilę zanim trafi na talerz. Jeśli dodamy do tego jeszcze stopień wysmażenia, który wybrał sobie gość, wyjdzie, że przygotowanie idealnej polędwicy wołowej jest naprawdę trudne! Na szczęście coraz więcej restauracji stawia na wysoką jakość mięsa i serwuje steki w najprostszej formie, bez zbędnych dodatków, które jeszcze bardziej zwiększają ryzyko blamażu, ale wciąż zdarzają się sytuacje, że zamiast soczystego kawałka mięsa na talerzu ląduje rozbita (!), nieforemna podeszwa…

Risotto jak pilaw

Kolejnym daniem, które często pojawia się w kartach i bywa kulinarnym samobójem jest risotto. To również jest potrawa oczekującą nieustannej atencji ze strony gotującego. Blisko pół godziny stania nad patelnią, gotowania i podlewania rosołem – tak w największym skrócie wygląda przyrządzanie tej potrawy. Więcej można przeczytać tutaj: Sekrety risotta – jak przygotować idealne?

Risotto tylko w najlepszych restauracjach będzie świeże, kremowe i rozpływające się w ustach. Niestety w większości przypadków, kucharze próbują iść na skróty i przygotowywać danie wcześniej – nic z tych rzeczy! Inni, być może za radą skąpych właścicieli, próbują zamieniać oryginalne składniki na produkty tańsze. Gdy tak się dzieje, zamiast risotto na stołach gości ląduje pilaw ze swojskim ryżem o długich ziarenkach, zamiast z kształtnym, włoskim arborio.

Fondant czy brownie?

I czas na deser! Czekoladowy fondant lub, jak kto woli, lava cake to przepyszne, delikarne ciastko z płynną czekoladą w środku. W tym przypadku również łatwo tu o spektakularną wtopę, gdyż nawet kilkanaście sekund „przeciągnięcia” może sprawić, że zamiast rozpływającego się środka, otrzymamy zwykłe czekoladowe brownie. Z drugiej strony – pieczone zbyt krótko, będzie czekoladową zupą! Podaje się je ciepłe, prosto z pieca, istnieje więc ryzyko, że gość restauracji poparzy się od nagrzanej kokilki… Jest to elegancki, efektowny i pyszny deser, natomiast niesie za sobą spore ryzyko…

(aga)

 

Wróć do kategorii magazyn

Po tych daniach poznasz dobrą restaurację! 5.00/5 (100.00%) 4 głosów

Dodaj komentarz

*