Podobne artykuły

  • Prezent w ostatniej chwili!Prezent w ostatniej chwili! Bywają chwile, gdy nagle orientujemy się, że zapomnieliśmy kupić najbliższej osobie prezent! Kto z nas nie przeżył takich momentów? Bywają też sytuacje, kiedy zwlekamy z kupnem upominku […]
  • Prezenty dla studenta na dobry początek naukiPrezenty dla studenta na dobry początek nauki Rok akademicki za pasem! Studenci muszą powoli zacząć żegnać się z trzymiesięcznymi wakacjami. Aby choć trochę umilić żakom powrót na uczelnię, warto obdarować ich drobnym, praktycznym […]
  • Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia!Kochasz pandy? Skompletuj zestaw gadżetów z motywem misia! Pandy to jedne z najbardziej uroczych zwierząt na świecie! Są tak lubiane, że Internauci postanowili stworzyć dla nich specjalne święto! 13 listopada obchodzimy Dzień Pandy Małej. Jeśli […]
  • Wybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencieWybierasz się na uroczystość? Podpowiadamy co kupić w prezencie Zazwyczaj, gdy wybieramy się do kogoś na urodziny, wieczór kawalerski/panieński lub inną imprezę, na którą trzeba kupić coś w prezencie, staramy się wybrać rzecz, która zapadnie danej […]
  • Międzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawoszaMiędzynarodowy Dzień Kawy [29 września]. Prezenty dla kawosza Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września. Wykorzystajcie tę okazję do zaopatrzenia się w kilka przedmiotów związanych z Waszym ulubionym napojem. Możecie też wykorzystać ten dzień […]
  • Najlepsze prezenty z lat 90-tychNajlepsze prezenty z lat 90-tych Jesteś sentymentalny i kochasz powracać do przeszłości? Należysz do osób, które ucieszą prezenty przypominające im dzieciństwo. Na prezentowych listach widnieją już nie tylko przedmioty z […]
  • Prezenty dla podróżnikaPrezenty dla podróżnika Masz w gronie znajomych osobę, która każdą wolną chwilę spędza snując plany na kolejne wyprawy, kocha nowe wyzwania i uwielbia odwiedzać odległe zakątki świata? Jeśli tak, dowiedz się, co […]
  • Ponczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzoryPonczo do pracy i na spotkanie ze znajomymi. Oryginalne fasony i wzory Ponczo jest świetnym dodatkiem do stylizacji do pracy, na nieoficjalne spotkanie oraz jako ciepła narzutka podczas wieczoru spędzonego w zaciszu domowym. Przedstawiamy kilka wariantów tego […]
  • Dark restaurant. Pomysł na nietypową randkęDark restaurant. Pomysł na nietypową randkę Jeśli szukasz pomysłu na nietypową, oryginalną randkę, powinieneś przemyśleć zaproszenie wybranki/partnera do „dark restaurant”, czyli miejsca gwarantującego wyjątkowe doznania... Czym […]
  • Niebanalne prezenty na Dzień OjcaNiebanalne prezenty na Dzień Ojca Perfumy, golarka elektryczna, ulubione czekoladki, nowa koszula czy krawat? To zestaw najpopularniejszych prezentów, jakie dzieci kupują na Dzień Ojca. Spróbuj w tym roku popisać się […]

Nie bój się serwować wołowiny

Grilled sliced beef steak on cutting board over stone table. Top view

Wołowinę oskarża się o wszystko, co najgorsze. Opatrzona etykietką „czerwone mięso” często jest przez nas zapomniana i nielubiana. W dodatku uważa się ją za trudną w przygotowaniu. Czas obalić te mity. Wołowina wraca do łask. Jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna, można ją łatwo i szybko przygotować.

Wołowina jest bardzo wartościowym mięsem. Przede wszystkim jest źródłem świetnie przyswajalnego białka, składników mineralnych, jak fosfor, żelazo, cynk i selen oraz witamin z grupy B. Pod względem kaloryczności plasuje się gdzieś po środku stawki. Zależy to głównie od tego, o jakiej części wołowiny mówimy i ile tłuszczu ona zawiera.

Wołowinę wykorzystywać możemy do duszenia (zrazy, gulasze, bitki), gotowania wywarów lub podawania smażonej- w formie steków. Podpowiadamy co z jakiej części wołowiny zrobimy.

Wywar– na wywar nadaje się szyja, karkówka, szponder, łata oraz golenie. Wywar z dodatkiem wołowiny jest cięższy, ciemniejszy i ma doskonałe walory smakowe. Może być świetną bazą do zup- na przykład do francuskiej cebulowej lub do słynnego boeuf bourguinon.

Do duszenia– niewielkie, chudsze kawałki karkówki, mostek, łata, ligawa, udziec. Wołowina wymaga dobre rozbicia i długiego duszenia, a odwdzięczy się miękkością i charakterystyczną kleistością. Świetnie do duszenia wołowiny nadaje się szybkowar, który przyspiesza proces gotowania.

Do pieczenia-rozbratel, rumsztyk, rostbef, antrykot. Sztuka pieczonej wołowiny to coś, co wymaga wysokich umiejętności kulinarnych i dużej staranności, ale warto próbować.

Smażenie– polędwica, antrykot, rostbef, rozbratel, górne części udźca.

Jak dobrze usmażyć delikatną część wołowiny? Polędwica, antrykot czy rostbef lubią wysoką temperaturę i krótką obróbkę. Dobrze usmażona wołowina jest różowa w środku. Nie oznacza to, że jest surowa. Ten różowy kolor jest gwarancją, że mięso będzie kruche i soczyste. Świetnie sprawdza się marynata z niewielką ilością cukru, dzięki czemu na wierzchu smażonego kawałka mięsa tworzy się słodkawa, karmelizowana skórka. Większe kawałki mięsa (na przykład całą polędwicę) przygotujemy z powodzeniem na grillu. Wystarczy jest do 10 minut z każdej strony i tyle samo na odpoczynek. Podajemy ją krojoną w plastry solo lub jako wkład do sałaty czy kanapek.

(kejt)

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Nie bój się serwować wołowiny 5.00/5 (100.00%) 3 głosów

Dodaj komentarz

*