Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Mięta- odświeżające pomysły na letnie dania, drinki i przekąski

Fresh green mint on the wooden table, selective focus

Mięta to letni kulinarny hit. Jest smaczna, świeża i orzeźwiająca. Nadaje się nie tylko to wrzucenia do szklanki wody, ale również do dań, deserów, dipów, jak również drinków na letnie przyjęcia. Tego lata bez mięty ani rusz. Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać miętę.

To wdzięczne zioło można wykorzystać w bardzo prosty sposób- posiekać i wkroić do twarożku, czy wrzucić do dzbanka z wodą. Można także użyć mięty do bardziej wysmakowanych przepisów z użyciem jagnięciny czy wykorzystaniem arabskich inspiracji.

Do picia

Woda z miętą to banał, warto spróbować smoothie lub lemoniady o właściwościach orzeźwiających. Na największe upały przeznaczona jest granita. Weź 2 litry wody mineralnej, dużą garść pokruszonego lodu, 2 cytryny i limonkę, 2 łyżki miodu wielokwiatowego i kilka gałązek mięty. Wyciśnij sok z cytrusów, zostawiając kilka plastrów owoców. Do dzbanka wlej wyciśnięty sok, miód oraz wodę, wymieszaj do rozpuszczenia się miodu. Dorzuć pogniecioną miętę oraz lód, wrzuć do środka plastry cytrusów. Lemoniada gotowa. Smoothie arbuzowo- miętowe zrobisz miksując miąższ schłodzonego arbuza bez pestek z miętą, cukrem i sokiem z cytryny. Smak jest niebiański, orzeźwienie gwarantowane. Jeśli natomiast tę samą miksturę wylejesz na niezbyt głęboką tackę, włożysz do zamrażarki i co kilkadziesiąt minut będziesz kruszyć mrożącą się zawartość- zrobisz granitę. Ten sycylijski deser powinien mieć konsystencję topniejącego śniegu. Zamiast arbuza można użyć truskawek lub innych lubianych przez nas owoców. Mówiąc o napojach z użyciem mięty nie można zapomnieć o kultowym mojito! Dziś występuje nie tylko w wersji z białym rumem, ale także virgin, czyli bez alkoholu.

Dodatki

Hinduskie i arabskie smaki świetnie sprawdzają się na upały. Miętowy dip do mięsa z grilla na pewno będzie hitem każdej imprezy. Jak go przygotować? Bazą dla takiego sosu jest gęsty jogurt naturalny, najlepszy będzie grecki lub bałkański, warto wzbogacić go łyżką dobrej jakości majonezu lub oliwy. Na dwie szklanki jogurtu posiekać należy szklankę listków świeżej mięty. Sos przyprawiamy łyżeczką soku z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doskonałym dodatkiem do kanapek i grzanek będzie pasta groszkowo-miętowa. Do jej wykonania wykorzystać możemy mrożony lub świeży groszek zielony, który gotujemy do miękkości. Na 500 g groszku zużyjemy jedną doniczkę mięty. Wystudzony groszek miksujemy z miętą, dwoma ząbkami czosnku i trzema łyżkami oliwy oraz przyprawami do smaku solą i pieprzem. Innym idealnym dodatkiem do grilla jest arabska sałatka tabbouleh. To libańska sałatka z kaszy bulgur, drobno pokrojonych pomidorów, cebuli, czosnku, ogórka zielonego, papryki i dużej ilości mięty oraz natki pietruszki. Przyprawia się ją oliwą i sokiem z cytryny. Można dodać orzeszki piniowe lub innych chrupki element na przykład ziarna słonecznika.

Dania główne

Na letniego grilla świetnie nadadzą się kofty z mielonej jagnięciny. Do mielonego mięsa należy dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, posiekaną miętę, sól pieprz, cynamon i chili. Łyżka chłodnej wody pomoże skleić mięso. Kotlety formujemy w podłużne, wrzecionowate kształty, obklejając nimi patyczki do szaszłyków. Patyczki dobrze wcześniej namoczyć w wodzie, dzięki czemu mięso nie przyklei się i nie wysuszy. Kotlety można przed pieczeniem posmarować oliwą. Inną opcja, szczególnie polecaną wegetarianom jest risotto z groszkiem i miętą. Można do niego dodać krewetki z grilla. które przygotowuje się osobno. Na patelni rozpuścić należy masło, zeszklić na nim cebulę i wsypać ryż do risotto. Gdy ten również się zeszkli dodajemy białe wino i cały czas mieszając, czekamy aż większość odparuje. Następnie dolewamy po filiżance lekki bulion warzywny, czekając każdorazowo, aż ryż go wchłonie. Zwykle do prawidłowej konsystencji ryżu potrzeba około pół godziny takiego mieszania i dolewania. W międzyczasie gotujemy zielony groszek. Część miksujemy na puree z miętą, a część pozostawiamy w całości. Gdy ryż osiągnie odpowiednią miękkość dodajemy obie części groszku do niego, dodajemy też tarty parmezan lub pecorino przyprawiając wszystko świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy listkami mięty.

(kejt)

 

 

Wróć do kategorii magazyn

Mięta- odświeżające pomysły na letnie dania, drinki i przekąski 5.00/5 (100.00%) 2 głosów

[…] Najbardziej uniwersalne będą kostki z cytryną i miętą, które są bardzo orzeźwiające i pasują do takich drinków jak np. mojito, gin, herbata na zimno czy po prostu woda. Umyj porządnie cytrynę, następnie pokrój ją w plastry. Te z kolei podziel na malutkie cząstki, które zmieszczą się do foremek. Dodaj do każdej z nich listek mięty (opłucz je najpierw!) i zalej wodą. Jeśli chcesz, żeby kostki były przezroczyste, a nie mętne, użyj wody przegotowanej.  Proste, prawda? 🙂 Więcej pomysłów z miętą w roli głównej znajdziesz TUTAJ. […]

Dodaj komentarz

*