Podobne artykuły

  • Jak wyposażyć domowy barek?Jak wyposażyć domowy barek? Lubisz zaprosić gości dla siebie i brylować w towarzystwie serwując znajomy drinki? Nie wystarczy nalać na dno szklanki trochę wódki, dopełnić sokiem i zamieszać. Lepiej zainwestuj w barek […]
  • Wymiana domów. Sposób na wakacjeWymiana domów. Sposób na wakacje Swoje mieszkanie zostawiamy gościom z zagranicy, sami jedziemy do ich mieszkania. Niewielkim kosztem zwiedzamy wymarzone zakątki świata. Czyż to nie wspaniała perspektywa […]
  • Jak praktycznie urządzić przedpokój?Jak praktycznie urządzić przedpokój? Choć przedpokój w większości mieszkań jest dość mały i niewymiarowy (często ma kształt długiego prostokąta) to warto zadbać o jego wystrój. W końcu jest to pomieszczenie, które jako […]
  • Nadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczoryNadchodzi jesień. Przygotuj się na chłodne wieczory Jesień kalendarzowa wypada 23 września, jednak tak naprawdę jesienną aurę zaczynamy odczuwać już z końcem wakacji gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze. Z przykrością zaczynamy […]
  • Nietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczneNietypowa choinka. Pomysłowe drzewka świąteczne Choinka to jeden z pierwszych skojarzeń, jakie nasuwają się gdy myślimy o świętach. Jeśli nie chcecie kupować drzewka, lub macie ochotę przełamać konwenanse, postawcie na oryginalne […]
  • Pływające domyPływające domy Niektórzy z utęsknieniem odliczają dni do sezonu letniego, by znowu móc pożeglować po Mazurach. Dla tych, którym nie wystarczają „zwykłe” jachty, mamy propozycję. Na świecie od lat […]
  • Filc – modny i uniwersalny materiałFilc – modny i uniwersalny materiał Moda na filcowy materiał trwa już od kilku lat. Prezentuje się stylowo zarówno, jako torebka na ramię, abażur, etui czy zabawka. Filc może pochodzić ze sztucznych materiałów lub z […]
  • Właściwy kieliszek do właściwego trunkuWłaściwy kieliszek do właściwego trunku Wino, piwo, likier a nawet woda – każdy serwowany przez nas napój właściwie smakuje dopiero wtedy, gdy jest podany we właściwym naczyniu. Ale czy na pewno wszyscy wiemy, w jakim szkle, co […]
  • Zainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów naturyZainspiruj się jesienią! Dekoracje z wykorzystaniem darów natury Jesień rozhulała się na dobre! Jest chłodno, szaro, deszczowo i ponuro. W tym roku, przynajmniej na razie, aura nas nie rozpieszcza. A przecież, gdy zaświeci słońce i wybierzemy się do […]
  • Rośliny zawsze nawodnioneRośliny zawsze nawodnione Jeśli ktoś z naszych znajomych ma “hopla” na punkcie kwiatów doniczkowych, to niewątpliwie powinniśmy mu sprezentować… niebanalną doniczkę! A jeśli oprócz miłości do kwiatów nasz znajomy […]

Kurki – eleganckie grzyby na wyjątkowe okazje

grzyby

Idealne do risotta, eleganckich sosów makaronowych czy tart, a nawet zup! Jako dodatek do mięs, ale również jako „pierwsze skrzypce” – kurki to grzyby, którymi na pewno uraczysz swoich gości wykwintnie i z klasą.

Kurki to jedne z pierwszych grzybów w sezonie – pojawiają się nawet na początku lipca i można je kupić przez całe wakacje. Najlepiej bezpośrednio, przy drodze, od ludzi, którzy przed chwilą zebrali je w pobliskim lesie. Będą bardziej aromatyczne i z reguły tańsze – w marketach potrafią kosztować nawet 70 zł za kilogram! Na szczęście są leciutkie i do większości dań potrzebujemy ich znacznie mniej.

Kurki lubią kluski

Świeże, jędrne, pachnące lasem kurki to prawdziwy rarytas. Warto więc wyeksponować je jako główny składnik dania. Tak będzie jeśli na przyjęciu zdecydujecie się podać makaron z tymi grzybami. Można wybrać wersję z delikatnym sosem śmietanowym lub jedynie na maśle – np. z dodatkiem czosnku czy warzyw – idealna będzie na przykład sezonowa cukinia.

Równie eleganckim daniem będą canelloni z kurkami – te kultowe, zapiekane rurki znakomicie nadają się, by nadziewać je niewielkimi, żółtymi grzybami. Do tego klasyczny sos beszamelowy i mamy bardzo elegancką letnią kolację.

W tarcie i…

Kolejną propozycją na spotkanie z przyjaciółmi może być tarta z kurkami. Te delikatne grzyby dobrze łączą się z różnego rodzaju serami, również tymi kozimi. Do takiego zestawienia można wrzucić jeszcze inne, ale niezbyt dominujące dodatki, np. wspomnianą cukinię czy pomidory.

Kurki mogą stać się nawet składnikiem… pizzy! Można poeksperymentować, natomiast my podsyłamy sprawdzony przepis – na tzw. białym sosie, czyli śmietanie z czosnkiem i ziołami, należy wysypać kurki i pół na pół sery: pleśniowy i mozzarellę do zapiekania. 5 minut w piecu rozgrzanym na maksymalną temperaturę i już oryginalna pizza gotowa!

Uwaga na lisówkę

Jak zawsze w przypadku grzybów, trzeba również uważać na bardzo podobne, ale trujące gatunki. W przypadku kurek ową „zdradliwą siostrą” jest lisówka pomarańczowa. Jak je odróżnić? Kurki mają od spodu sztywne żółtopomarańczowe fałdy (żeberka),  które u lisówek są bardzo cienkie i delikatne. Różnią się też ich trzonki: ten u kurki jest krótki, gruby i przysadzisty, a lisówka na trzonek cienki i pomarańczowy.

Warto poeksperymentować z kurkami właśnie teraz, gdy jest na nie sezon. Zwłaszcza, że ten gatunek jest „zjadliwy” nawet dla tych, którzy na co dzień grzybów nie jadają.

(aga)

Wróć do kategorii magazyn

Kurki – eleganckie grzyby na wyjątkowe okazje 5.00/5 (100.00%) 6 głosów

Dodaj komentarz

*